Hopp til hovedinnhold


IT-arbeidere i India har fortsatt tilgang til Nødnett

Syv uker etter at PST startet etterforskning av Broadnet for brudd på Sikkerhetsloven, har IT-arbeidere i India fortsatt tilgang til deler av Nødnett. Først til høsten regner Broadnet med å ha flagget all drift tilbake til Norge, skriver NRK Norge.

Bakgrunn: Driftet Nødnett ulovlig fra India og IT-arbeidere i India hadde tilgang til Nødnett i 14 måneder
Pressemelding fra DNK: – Vi ser alvorlig på saken
Les også: Underleverandør nekter for Nødnett-lovbrudd
Mer: Nødnettskandalen kan havne hos PST
– Det viktigste er at vi har lukket avviket, sier direktør Torbjørn Krøvel i Broadnet til NRK.
Avviket Krøvel snakker om er at IT-arbeidere i India i hele 14 måneder hadde full tilgang til Nødnett, i strid med loven.
Det var NRK som tidligere i vinter avdekket lovbruddet. De IT-ansatte i India hadde verken autorisasjon eller nødvendig sikkerhetsklarering. Sikkerhetsloven sier at det samfunnskritiske Nødnettet skal driftes fra Norge.

Tar lang tid

Da NRK avslørte lovbruddet, lovet Broadnet at driften umiddelbart skulle tilbakeføres til Norge. Men selv om tilganger er blitt stengt, har fortsatt IT-arbeidere på den andre siden av kloden adgang til deler av Nødnett.
Årsaken er at Broadnet ikke lenger har kompetanse til IT-driften av linjene til Nødnett. Selskapet har ikke har mulighet til å flagge alt hjem ennå.
Broadnet kvittet seg med rundt 120 ansatte i forbindelse med utflaggingen til Tech Mahindra for halvannet år siden. Det indiske selskapet overtok arbeidsgiveransvaret, men mange ble overflødige og mistet jobben.
– Vi er i gang med å ansatte folk i Norge, fremhever Krøvel.

Kan fortsatt skru av Nødnett

Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) overtok nylig ansvaret for Nødnett. Direktør Cecilie Daae mener at all drift bør tilbakeføres så fort som mulig.
– Kan IT-arbeidere i India i teorien fortsatt skru av Nødnettet?
– Så lenge ikke alt er overført til Norge er det umulig å si at det ikke en teoretisk mulighet for det, sier Daae.
Les mer om saken hos NRK