Underleverandør nekter for Nødnett-lovbrudd

Ikke lovbrudd. Liten risiko for skade. Det mener den ansvarlige underleverandøren om at IT-arbeidere i India hadde tilgang til Nødnettet. Oppdragsgiveren er ikke enig, ifølge NRK Norge.

Foto: Wikimedia Commons

Bakgrunn: Driftet Nødnettet ulovlig fra India

Pressemelding fra DNK: – Vi ser alvorlig på saken

Tirsdag kunne NRK avdekke av ti arbeidere i India, gjennom underleverandøren Broadnet, har hatt tilgang til det digitale sambandet politiet, brannvesenet og helsetjenestene er avhengige av i krisesituasjoner.

Les også: Nødnettskandalen kan havne hos PST

Broadnet: Avvik, ikke lovbrudd

IT-arbeiderne manglet både gyldig autorisasjon og sikkerhetsklarering. Nødnettet er omfattet av Sikkerhetsloven og skal driftes fra Norge.

Likevel avviser Broadnets driftsdirektør Torbjørn G. Krøvel at det har skjedd et lovbrudd. 

Han bedyrer at selskapets kabler, som er underlagt sikkerhetsloven, driftes fra Norge.

– Så skjedde det et avvik i rutinene slik at enkelte personer i India hadde tilgang til deler av nettet de ikke skulle hatt tilgang til, ved en enkelthendelse. Det er noe som vi selvsagt beklager, sier han til Dagsnytt Atten tirsdag kveld.

– Det du kaller en enkelthendelse, det er vel et lovbrudd?

– Vi ser ikke på dette som lovbrudd, vi ser på dette som et avvik fra rutiner. Vi har strammet kraftig inn og rapportert hendelsen.

– Begrenset skadeomfang

Krøvel nekter å fortelle hvor lenge medarbeiderne i India hadde tilgang til det norske Nødnettet, og begrunner det med sikkerhetsloven og dialogen med myndighetene.

Ifølge Broadnet skyldes det hele trolig en menneskelig feil. På spørsmål om hva som i verste fall kunne ha skjedd, svarer Krøvel:

– Vi er glad for at dette ble oppdaget raskt. Hvis noen hadde hatt onde hensikter ville vi raskt oppdaget det, og stengt tilgangen slik at ikke noe ville skjedd. Det ville hatt et begrenset skadeomfang.

– Kunne satt store deler av nødnettet ut av spill

Direktoratet for nødkommunikasjon, som er ansvarlig for sikkerheten, er ikke like sikker.

– Jeg tror nok på at det var et uhell, men vi tar dette veldig alvorlig. Det er klart at dette kunne fått store konsekvenser for relativt store deler av Nødnettet, og vi liker det særdeles dårlig, sier direktør Tor Helge Lyngstøl.

Overfor NRK er han klar på at sikkerhetsbristen er å karakterisere som et lovbrudd.

Staten driver rundt 60 prosent av linjene selv, men leier også linjer internt i nettet: Ti prosent av Broadnet og 30 prosent fra Telenor.

Les mer om saken hos NRK

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*