Driftet Nødnettet ulovlig fra India

IT-arbeidere i India har hatt full tilgang til Nødnettet, i strid med sikkerhetsloven. Inderne har ingen gyldig autorisasjon og ikke nødvendig sikkerhetsklarering, skriver NRK Norge.

Nødnett med basestasjon på Nordkapp. Foto: Direktoratet for nødkommunikasjon

Pressemelding fra DNK: – Vi ser alvorlig på saken

Les også: Underleverandør nekter for Nødnett-lovbrudd

Politi, ambulanse, brannvesen og sykehusene er blant viktige samfunnsfunksjoner som er avhengige av at Nødnett fungerer. Nødnettet skal sørge for rask kommunikasjon ved blant annet store ulykker,naturkatastrofer, politiutrykkinger og terroraksjoner.

Mer: Nødnettskandalen kan havne hos PST

Nødnettet skal være tryggere enn all annen informasjonskanal. Nettet er regnet for å være kritisk infrastruktur og er helt sentral for rikets sikkerhet.

Nødnettet er omfattet av Sikkerhetsloven og skal driftes fra Norge.

Men etter det NRK kjenner til har Nødnettet i lengre tid vært driftet fra India, av indiske IT-arbeidere som ikke er sikkerhetsklarert. NRK har sett dokumentasjon som viser dette, og flere uavhengige kilder har bekreftet at den uautoriserte og ulovlige tilgangen har pågått over tid.

Med denne tilgangen kunne IT-arbeiderne i India med letthet ha stengt ned deler av Nødnettet, uten at norske myndigheter hadde hatt muligheter til å hindre dette. For det finnes ikke samarbeid mellom sikkerhetsmyndighetene i Norge og i India.

Sjekket ikke

– Det stemmer at vi fikk melding om uautorisert innlogging fra India rett før jul, sier direktør Tor Helge Lyngstøl i Direktoratet for nødkommunikasjon.

Spurte dere underleverandøren hvor lenge de indisk ansatte hadde hatt tilgang?

– Nei, det gjorde vi ikke, sier Lyngstøl.

Direktoratet vet med andre ord ikke hvor lenge IT-arbeiderne på den andre siden av kloden hadde full tilgang til Nødnettet. De stolte på underleverandørens ord om at det var en enkeltstående hendelse.

Tilfeldighet

Brudd på sikkerhetsrutinene ble avdekket ved en tilfeldighet. Torsdag 22. desember oppdaget en våken ingeniør hos direktoratets samarbeidspartner Motorola i Norge at en indisk ansatt hos Tech Mahindra i Pune i India jobbet direkte mot Nødnett. Ingeniøren visste at alt arbeid med Nødnett skal foregå i Norge. Han varslet derfor sjefen om den uautoriserte påloggingen. Ledelsen rapporterte hendelsen til Direktoratet for Nødnett.

Broadnet eier linjer som de leier ut til Nødnett, selve driften av linjene er outsourcet til det indiske selskapet Tech Mahindra. Men Broadnett har gjennom skriftlige avtaler med myndighetene forpliktet seg til at alt skal drives fra Norge.

Flere uavhengige kilder som NRK har vært i kontakt med forteller at det ikke er tilfelle, og at det har vært slik i lang tid.

Les mer om saken hos NRK

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*