IT-arbeidere i India hadde nødnett-tilgang i 14 måneder

Det tok 14 måneder før noen oppdaget at IT-arbeidere i India hadde tilgang til deler av systemet bak det norske nødnettet. Det overrasker justisminister Per-Willy Amundsen (Frp), ifølge NRK.

Foto: Wikimedia Commons

– Det bekymrer meg. Det er ikke en situasjon jeg mener er akseptabel. Derfor mener jeg det er god grunn til nå å se gjennom hele nødnettet og måten det er organisert på, sier Amundsen til NRK.

Siste: DNK-ledelsen godkjente indisk tilgang til deler av systemet

Bakgrunn: Driftet Nødnett ulovlig fra India

Pressemelding fra DNK: – Vi ser alvorlig på saken

Det sier justisministeren etter at Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) redegjorde for nødnettsaken.

Les også: Underleverandør nekter for Nødnett-lovbrudd

Mer: Nødnettskandalen kan havne hos PST

I redegjørelsen kommer det for første gang fram at det fantes fire ulike tilganger til nødnettet fra India. En av disse tilgangene har vært åpen i 14 måneder, ifølge direktoratet.

Underleverandøren Broadnet har ikke villet bekrefte hvor mange IT-arbeidere i India som brukte disse tilgangene. Etter det NRK kjenner til kan så mange som 12-15 indiske IT-arbeidere ha hatt tilgang til nødnett-systemet gjennom disse fire tilgangene.

Blir ikke suspendert

Saken har havnet på bordet til både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) etter NRKs avsløringer.

Amundsen vil ikke svare på om han har tillit til ledelsen i DNK, men ifølge Justisdepartementet er det ikke aktuelt å suspendere noen i ledelsen i påvente av etterforskningen.

– Det er viktig at alle deler av DNK bidrar til at etterforskningen blir så grundig gjennomført som overhodet mulig. Og det skjer best ved at nøkkelpersoner i virksomheten stiller seg til disposisjon under politiets etterforskning, skriver departementet i en e-post til NRK.

Les mer om saken hos NRK

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*