Nødnettskandalen kan havne hos PST

PST er koblet inn i saken der indiske IT-arbeidere fikk tilgang til å drifte deler av det norske nødnettet. Nå sjekkes det også om indere har hatt ulovlig tilgang til nødnettet helt siden 2015, ifølge NRK Norge.

Innsatsleder kommandoplass (ILKO) på en PLIVO-øvelse i Innlandet. Foto: Live Oftedahl

Bakgrunn: Driftet Nødnett ulovlig fra India

Pressemelding fra DNK: – Vi ser alvorlig på saken

– Å politianmelde er i aller høyeste grad et mulig utfall, sier avdelingsdirektør Einar Lunde i Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM).

Det er de som fører tilsyn med Broadnett, som leverer tjenester til nødnettet.

Les også: Underleverandør nekter for Nødnett-lovbrudd

NKOM er i løpende kontakt med PST og Nasjonal sikkerhetsmyndighet om at Nødnett har vært driftet ulovlig fra India, men har ennå ikke konkludert på om det blir noen politianmeldelse.

Så langt har ikke Broadnet fortalt NRK eller myndighetene noe om dette, men etter det NRK kjenner til blir det sjekket om de har hatt tilgang helt siden 2015.

Broadnet har sagt at i alt ti indere hadde mulighet til å komme seg ulovlig inn på nødnettet.

Først når de vet hvordan tilgangen til nødnettet ble gitt til inderne får de svar på om sikkerhetsbruddet er så alvorlig at det må politietterforskes.

Ifølge NRK vurderer også kontrollkomiteen sikkerhetsbruddet i nødnettet som en sak for komiteen, ifølge Martin Kolberg (Ap).

Justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) ber nå Direktoratet for nødkommunikasjon (DNK) redegjøre for hvordan det kunne skje at underleverandøren Broadnet ga indiske IT-folk tilgang som krever sikkerhetsklarering, ifølge ABC Nyheter.

Les mer om saken hos NRK Norge her og her, og ABC Nyheter her

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*