Hopp til hovedinnhold


De ti mest leste sakene i 2018

Hva er det som interesserer Ambulanseforums lesere aller mest? Faglige artikler åpenbart, men også rykende ferske nyheter i prehospital akuttmedisin. Og hvor kan man studere paramedisin i Norge?

Les også: De ti mest leste sakene i 2017
Mer: De ti mest leste sakene i 2016

1. – En historisk dag! Norges første mastergradsstudenter i Prehospital Critical Care er uteksaminert

19. juni mottok 14 vitnemålet på at de hadde fullført den tverrfaglige mastergraden i Prehospital Critical Care ved Universitetet i Stavanger. Majoriteten av disse jobber i ambulansetjenesten som paramedics. Helseminister Bent Høie holdt avgangstalen i den høytidelige seremonien. Dette åpner opp for videre akademisk karriere for ambulansearbeidere som vil forske på egen tjeneste - eller annen interessant helseforskning selvfølgelig.

2.  TEST DEG SELV: Kunnskap om utrykningskjøring

Ba-bu! Kan du reglene for utrykningskjøring? I den nestmest «leste» saken på Ambulanseforums nettside i 2018 er vi helt tilbake i den praktiske hverdagen. Quizene i Ambulanseforum er den mest oppsøkte kategorien på nettsidene våre. Over 50 slike quizzer ligger ute nå.

3. TEST DEG SELV: Blanda drops – ulike tilstander

Barn. Hjerte. Hjerne. Oksygenmangel. Blødninger. Symptomer? I snart ti år har Dag Uno Furuknap, paramedic i Helse Nord-Trøndelag, og Birgitte Bjørngaard, lærer i ambulansefag på Lukas videregående skole, laget quiz i hvert nummer av Ambulanseforum.

4. Redningskonferansen 2018 handlet om innsatsledelse.

Mange var nysgjerrige på programmet. Beslutningstaking i stressede situasjoner, kommunikasjon i kriser og innsatsledelse var hovedtemaene på årets redningskonferanse, samt nyheter som ny redningshåndbok og nytt sambandsreglement. Kategorien konferanse havner for øvrig på topp ti over det mest oppsøkte på nettsiden vår.

5. Ekspertgruppe advarer mot å gi oksygen til flertallet av pasienter

Å gi oksygen til akutt syke pasienter som får behandling på sykehus eller i ambulanse er ofte unødvendig. Ny forskning viser at oksygenbehandling tvert imot kan være skadelig og øke risikoen for å dø. En internasjonal ekspertgruppe i det ansette tidsskriftet BMJ har nå laget nye retningslinjer.

6. Lær deg nye sepsiskriterier

Saken er fra 2016, og var også på topp ti i 2017. Fokuset på sepsis har økt prehospitalt, og to eller tre ambulansetjenester har også innført prehospital behandling med antibiotika, fordi dødeligheten øker for hver time som går. Vi anbefaler også saken Fokus på sepsis - skjult seriemorder som er skrevet spesielt for Ambulanseforums lesere.

7. Utdanning i paramedisin eller paramedic-studier i Norge

Dette er rett og slett en samleside over hvor man kan studere paramedisin. Per i dag er det to-tre høgskoler eller universitet som tilbyr videreutdanning i paramedisin/Nasjonal paramedic for ambulansearbeidere: Universitetet i Tromsø, OsloMet – storbyuniversitet og Nord universitet tilbyr bachelorutdanning i paramedisin. Universitetet i Stavanger starter opp høsten 2019. NTNU tilbyr fremdeles deltidsstudier i Nasjonal paramedic-utdanning for ambulansearbeidere.

8. Helsepersonell skal ikke starte hjerte- og lungeredning (HLR) når det vurderes som hensiktsløst

Mange sykepleiere opplever en plikt til å starte hjerte- og lungeredning (HLR) ved hjertestans dersom HLR Minus ikke er journalført.

9. En klassiker fra 2010: Klarere retningslinjer for sykepleiere som ønsker ambulanseautorisasjon

Hva kreves for å kunne få ambulanseautorisasjon for en sykepleierutdannet?
1) Minst to års yrkespraksis fra ambulansetjenesten i hel stilling, eller fire år i halv.
2) Tverrfaglig eksamen VG2 ambulansefag.
3) Spesialkurs:

  • Advanced Medical Life Support
  • Paediatric Life Support
  • Prehospital Trauma Life Support
  • Avansert Hjerte og Lungeredning

10. Norges første rendyrkete samfunns-paramedisiner?

Vi var med Per Ivar Lundli (46), paramedisiner på Røros, på vakt. For tiden jobber han fulltid på helsevaktbilen.