Hopp til hovedinnhold


Lær deg nye sepsis-kriterier

Den nye definisjonen er mer presis enn den gamle, ifølge en kommentar i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Les også: Sepsis oppdages ofte sent
Mer om sepsis: Sepsisprosjekt ved Nordlandssykehuset gir resultater over all forventning
I den nye sepsisdefinisjonen vektlegges infeksjonsutløst organdysfunksjon.

To SIRS-kriterier? Det får man av å løpe etter bussen.

Utsagnet får stå som illustrasjon på en nokså utbredt holdning til den internasjonale sepsisdefinisjonen vi har hatt siden 1992. Den favnet for vidt til å være klinisk anvendelig og fremsto samtidig som begrensende – pasienter med infeksjon og organsvikt, men uten to eller flere SIRS-kriterier, falt utenfor sepsisdefinisjonen. Definisjonen manglet både spesifisitet og sensitivitet.

Det kom derfor ikke som noen overraskelse da JAMA i februar 2016 publiserte The Third International Consensus Definitions for Sepsis and Septic Shock (Sepsis-3).

Nå defineres sepsis som «livstruende organsvikt som følge av dysregulert vertsrespons mot infeksjon». Dette manifesterer seg som en akutt endring i SOFA-skår på ≥ 2 poeng og assosiert mortalitetsrate på 10 % eller mer.

SOFA-skår (Sequential Organ Failure Assessment) gir en enkel samleskår av seks organsystemer (respirasjon, sirkulasjon, koagulasjon, lever, nyrer, sentralnervøs respons). Skåringen gjøres daglig, slik at pasientens tilstand kan følges over tid. Skåren ble primært utviklet for sepsispasienter, men er senere validert til også å gjelde andre typer intensivpasienter.

Det er også blitt introdusert et klinisk screeninginstrument, quick-SOFA (qSOFA), med enkle indikatorer på alvorlig sykdom (tab 1). Dette retter opp svakhetene ved den forrige definisjonen, som omfattet for mange pasienter uten alvorlig sykdom. Det har også vist seg at en stor del av dem med infeksjonsutløst organsvikt ikke ble fanget opp av SIRS-kriteriene.

Sepsis er etter dette en tilstand med svært høy dødelighet: Pasienter som oppfyller kriteriene for sepsis vil ha en dødelighet på > 10 %, og ved septisk sjokk er dødeligheten > 30 %. Den nye definisjonen vil med nødvendighet påvirke tenkemåten til klinikere verden over og har potensielt innflytelse på vår evne til å gjenkjenne kliniske tegn på alvorlige infeksjoner. Uten tvil vil en ny definisjon også skape et skille – de som oppfyller de nye sepsiskriteriene vil bli oppfattet som sykere enn de som faller utenfor definisjonen.

Dette har sine fordeler. Det er blitt tydeligere at sepsis er en tilstand som skal behandles i intensivavdeling. Men det er én alvorlig ulempe: Pasienter med alvorlige infeksjoner, men som fortsatt ikke har utviklet organsvikt, er kanskje den gruppen som har aller mest å hente på rask intervensjon (antibiotikabehandling, ev. kirurgi, væske og annen støttende behandling). Ved etablert organsvikt er nemlig dødeligheten høy selv ved rask intervensjon og god kvalitet på behandlingen.

Det er ved å forebygge organsvikt vi oppnår best overlevelse. Det er derfor uheldig dersom slike pasienter heretter blir vist mindre aktpågivenhet fordi de ikke omfattes av sepsisbegrepet.

Tabell 1  Sepsis – gamle og nye kriterier

Klinisk mistanke om eller bekreftet infeksjon +

Gammel definisjon

Systemic inflammatory response syndrome (SIRS)

Sepsis

≥ 2 SIRS-kriterier (temperatur, respirasjonsfrekvens, hjertefrekvens, leukocytose /-peni)

Alvorlig sepsis

Organsvikt

Septisk sjokk

Sirkulasjonssvikt

Ny definisjon

Sepsis-3

Sepsis1

Δ ≥ 2 SOFA-poeng2

Klinisk skår: ≥ 2 qSOFA3 (Ikke tilstrekkelig for å stille diagnosen sepsis, kun indikator)

Septisk sjokk

Behov for vasoaktive legemidler for å opprettholde middelarterietrykk > 65 mm Hg, og s-laktat > 2,0 mmol/l til tross for adekvat væskebehandling

1   Den nye definisjonen skiller ikke «sepsis» fra «alvorlig sepsis«

2   Elementer som inngår i Sequential Organ Failure Assessment (SOFA-skår):

  • PaO2-FiO2-ratio

  • Glasgow Coma-skår (GCS)

  • Middelarterietrykk eller vasopressordoser

  • Bilirubin

  • Trombocytter

  • Kreatinin eller døgndiurese

3   Quick SOFA: Takypné (≥ 22/min), endret mental status, hypotensjon (systolisk blodtrykk ≤ 100 mm Hg)

Les mer om saken og se nærmere på referansene hos Tidsskriftet