Høie (H): – Viktig med responstid-tiltak

Kort responstid er viktig når det haster, mener helseminister Bent Høie (H). Men han avviser å gjøre responstid-mål om til lovkrav, ifølge Trønder-Avisa (krever innlogging).

Helseminister Bent Høie. Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons

Bakgrunn: Helseleder vil droppe responstids-mål

Les også : Styrk ambulansetenesta! 

Debatt: Ambulanse og responstid med utrykning akutt og Trygghet for liv og helse

Trønder-Avisa har den siste uken prøvd å få et intervju med helseministeren om Helsedirektoratets responstid-tall for 2017, som avisa presenterte forrige tirsdag.

Høie har til nå ikke stilt til intervju, men svarte på flere spørsmål fra avisa på mail mandag.

Han slår fast at folk skal være trygge på at de får hjelp i akuttmedisinske situasjoner.

– Og kort responstid er viktig når det haster. Derfor er det viktig at sykehusene setter i verk tiltak for å nå målene for responstider, sier Høie.

Mener målene er realistiske

Han vil ikke kommentere resultatene for 2017, og begrunner det med at direktoratet ikke har publisert tallene ennå og at han ikke er kjent med dem.

Responstid-tallene for 2015 og 2016, som har vært åpent tilgjengelig på nett i lengre tid, viser også at Stortingets responstid-mål brytes i en rekke kommuner.

– Er responstid-anbefalingene realistiske når de brytes såpass mange steder?

– Jeg mener at responstidene er realistiske, men det krever at sykehusene gjør gode vurderinger av hva som er en hensiktsmessig organisering av ambulansetjenesten, skriver Høie.

Responstidene Stortinget har satt som mål, er per i dag kun anbefalte frister. Flere har tatt til orde for at det må settes et lovkrav om responstid i ambulansetjenestene. Blant annet Senterpartiet, som i mai leverte et forslag til Stortinget der de ba «regjeringen fremme forslag om lovfestede responstider for ambulansetjenesten».

Høie avviser forslaget. Og begrunner det med at responstidene er vanskelige å nå.

– Det er ikke aktuelt å stille krav om responstid i forskrift med tanke på det bosetningsmønsteret og geografien vi har i Norge. Akuttutvalgets utredning fra 2015 anbefalte heller ikke å forskriftsfeste dette. Responstiden er derfor veiledende slik at de kan gjennomføres de fleste steder i landet, men noen steder må det gjøres tilpasninger på grunn av geografi og spredt bosetning, sier Høie.

– Kan ikke droppe responstidene

Fagdirektør i Helse Midt-Norge, Henrik A. Sandbu tok i forrige uke til orde for å droppe responstidene som målsetning, og heller vurdere hvor fort pasienten får hjelp – uavhengig av om det er en ambulanse eller annet personell som kommer til unnsetning. Han viste til de kommunale legevaktene som også skal yte hjelp i akutte situasjoner.

– Mener Høie det gir mening å måle bilambulansens responstid som det gjøres i dag?

– Responstid for ambulansetjenesten er viktig for befolkningens trygghet, og vi kan ikke droppe responstidsmålene. Men jeg er enig med fagdirektør Sandbu at det er andre mål som også er viktige for kvaliteten i de akuttmedisinske tjenestene, sier Høie.

Han påpeker at det allerede finnes flere andre tall som sier noe om kvaliteten i deakuttmedisinske tjenestene.

Les mer om saken hos Trønder-Avisa (krever innlogging)

One Comment

  1. Pingback: Stortingsflertall for forskriftsfesting av responstider - Ambulanseforum

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.