Helseleder vil droppe responstid-mål

– Det viktigste må være hvor fort pasienten blir hjulpet, ikke hvor fort bilambulansen kommer fram, sier fagdirektør Henrik Sandbu i Helse Midt-Norge til Trønder-Avisa (krever innlogging).

Foto: Live Oftedahl

Tirsdag meldte Trønder-Avisa at ambulansene i Trøndelag bryter anbefalte mål for responstid i de fleste trønderske kommuner, ut fra tall for 2017 fra Helsedirektoratet.

Flere politikere slo fast at helseforetakene har en jobb å gjøre for å nå responstid-anbefalingene Stortinget har satt for ambulanser.

Sandbu i Helse Midt-Norge mener derimot at akuttberedskapen i regionen er i verdensklasse.

– Vi står inne for den akuttmedisinske beredskapen vi har. Slik vi ser det har vi en svært god akuttmedisinsk beredskap i hele Midt-Norge, og vi utvikler den stadig videre, sier Sandbu, og understreker at bilambulansene ikke utgjør hele akuttberedskapen i regionen.

– Er det ikke viktig å nå responstid-målene på bilambulanser?

– Jo, det å ha så kort responstid som mulig er viktig. Vårt mål er å gi pasientene hjelp så raskt som mulig, og det å måle responstid er et middel for å oppnå det, sier Sandbu, som er fagdirektør i helsefagavdelingen.

Men samtidig sier han at han mener responstid er et dårlig mål for kvalitet i akuttberedskap. Han peker på at også kommunehelsetjenestens legevaktordning er en del av beredskapen.

– Pasienten kan ha fått høykompetent hjelp før ambulansen kommer fram. Responstider måler et utdrag av virkeligheten som det er vanskelig å forholde seg til. Den gir ingen god informasjon å styre etter, sier han.

Sp har sendt forslag til Stortinget om at responstid-målene må gjøres lovpålagte. Sandbu mener derimot at responstid-målet må droppes, og at kvaliteten på akuttberedskap heller bør måles etter hvor lang tid det tar før pasienten får hjelp – uansett om det er legevakt, ambulansebil eller luftambulanse som når fram først.

Les mer om saken hos Trønder-Avisa (krever innlogging)

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.