– Trolig under-rapportering av vold og trusler i Telemark

Jørn Finsrud
nyhetsstudio

TELEMARK: – Dessverre opplever våre medarbeidere at de blir truet og i noen få tilfeller blir det utøvd vold, noe som er helt uakseptabelt, sier avdelingsleder Knut Inge B. Skoland ved Sykehuset Telemark.

Telemarksavisa intervjuer Skoland etter rapporten som Sintef har utarbeidet for Fagforbundet. Rapporten viser blant annet at 70 prosent av ambulansearbeiderne har mottatt trusler på jobb de siste 12 månedene, 37 prosent har vært utsatt for fysisk vold og 35 prosent har opplevd krangler og konflikter.

Sykehuset Telemark fører statistikk over vold og trusselhendelser for ambulansetjenesten, i tre kategorier. Statistikken for viser at to ansatte opplevde vold i 2024, mot fem i 2023. Utagerende atferd opplevde tre i ambulansetjenesten, mot én året før. En fikk det som betegnes som trusler mot liv/helse/eiendom, det samme som i 2023.

Skoland mener det trolig er underrapportering kategoriene utagerende atferd og trusler, basert på tilbakemeldingene fra personellet og hva de opplever

– Som en kan se så er det svært små tall registrert. Direkte voldshendelser er nok riktige, og det er heldigvis ganske få i året, sier Skoland til Telemarksavisa. Han forteller videre at sykehuset har hatt fokus på opplæring og kompetanseheving innen dette området i flere år.

– Og særlig fokus på å lære teknikker for å deeskalere situasjoner og tenke risikoreduserende atferd slik at man unngår å havne i slike situasjoner, fortsetter Skoland.

Han opplyser videre at ambulansearbeidere i Telemark for noen år siden gjennomførte kurs i «Møte med Aggresjonsproblematikk» (MAP). Skoland mener at tiden er kommet for å gjenoppfriske dette. Det er også tatt i bruk VR-briller som et lavterskel-tilbud for å øve på scenarioer med trusler om vold og utagerende oppførsel. En plan for kurs i tre trinn foreligger også som er for alle ansatte som jobber med og møter pasienter i en eller annen form.

Powered by Labrador CMS