Hopp til hovedinnhold
Årets ambulansearbeider 2019 er Ole Kristian Andreassen. Foto: Tor Aage Hansen
Årets ambulansearbeider 2019 er Ole Kristian Andreassen. Foto: Tor Aage Hansen


Årets ambulansearbeider er Ole Kristian Andreassen

Ole Kristian Andreassen (30) har blitt «verdensberømt» i det prehospitale miljøet etter at han startet podkasten «Du puster for fort», som presenterer fagstoff på en morsom måte.

Den 20. februar 2018 lanserte Ole Kristian Andreassen podkast-serien: «Du puster for fort».

Her intervjuer han fagpersoner i prehospital tjeneste om akuttmedisin på en underholdende og samtidig seriøs måte.

Når et stort publikum

Første livepodkast: Fornøyd Ole Kristian Andreassen, alias mannen bak «Du puster for fort».

Den enorme populariteten har vist at dette har vært en måte å nå et stort publikum, langt ut over det norske ambulansemiljøet.

– Han er en ung ildsjel for faget og leverer fagstoff av høy kvalitet på tidsmoderne flater og når langt utover det akuttmedisinske miljøet, sier Morten Dragsnes, avdelingssjef for Fellesfunksjon for ambulansetjenestene i Helse Midt-Norge, og jurymedlem på vegne av regionen.

Juryleder Liv-Jorunn Smalberget, undervisningsleder i ambulansetjenesten i Sykehuset Innlandet og representant fra Helse Sør-Øst føyer til:

– Han tør å stille alle spørsmålene. De vi alle lurer på, men kanskje hadde holdt igjen. Dette gjør fagkunnskapen «spiselig» uansett erfaring, utdanning og nivå.

Smalberget er også begeistret for at Ole Kristian lager innhold og temaer som er gjenkjennbart for både by- og distriktstjenester.

– Der hvor intervjuobjektet blir stedsbundet åpner han for at man ser bredere. Han har bidratt stort i å gjøre «Ambulanse-Norge» mindre.

Setter dagsorden

Fødselsoppdrag er krevende. Derfor tre podkaster om dette: Ole Kristian Andreassen (t.v.) og Thorbjørn Brook Steen, overlege på Ullevål sykehus.

Dragsnes fastslår at Ole Kristian også får til å sette viktige akuttmedisinske temaer på dagsordenen.

– Han skaper refleksjon til ansatte innenfor et helt fagfelt gjennom episoder som «Når en paramedisiner gjør en feilvurdering».

Han har også hatt to livepodkaster i samarbeid med Ambulanseforum - en i Oslo og en i Tromsø. Her er en vlog fra Tromsø.

Podkastepisodene er å finne både på iTunes, Podbean og Spotify.

Ole Kristian har også rapportert fra ambulansemesterskapet til Sykehuset Innlandet to år på rad, EMS Norway sitt nasjonale ambulansemesterskap, konferansene Skandinavisk Akuttmedisin og Nakos-dagene, Fagforbundets konferanse for AMK- og ambulansepersonell, AmbulanseForum, samt EMS 2019 i Madrid.

Mye arbeid bak

Du podkastere møtes. Foto: Du puster for fort

Han er ikke redd for å bruke seg selv på en uhøytidelig måte, og stille de enkle, men likevel grunnleggende spørsmålene som alle lurer på, men kanskje ikke våger å spørre om.

Det ligger mange timers jobb med forarbeid, reising, intervjuer og redigering bak hver episode av podkasten, vloggene og  alle videosnuttene på Vimeo, YouTube og Instagram til «Du puster for fort».

I tillegg jobber Andreassen fulltid som paramedisiner ved Oslo universitetssykehus sin Prehospitale klinikk. Han har også tidligere erfaring fra Vestre Viken, både i ambulansetjenesten og på AMK-sentralen.

Annonser fra firmaer som leverer utstyr til prehospital tjeneste kan bidra til å sikre at arbeidet med «Du puster for fort» fortsetter også i framtida, i bytte mot god eksponering.

Juryens begrunnelse

Ole Kristian Andreassen, paramedic på Smestad starter podkast. Foto: Erik Ligaard

I begrunnelsen for at han er valgt som Årets ambulansearbeider står følgende:
«Med sin enorme interesse for faget og sitt store pågangsmot sørger han for landsdekkende opplæring av helsepersonell i podkasten «Du puster for fort».

Han har et smittende engasjement for akuttmedisin og prehospitalt arbeid som når langt utover det akuttmedisinske miljøet.

Han kombinerer det å stille alle spørsmål, også det andre ikke tør spørre om, med å formidle fagstoff av høy kvalitet.

Han setter viktige akuttmedisinske temaer på dagsorden, og skaper refleksjon hos ansatte i et helt fagfelt.
Innholdet er gjenkjennelig for både by- og distriktstjenester.

Ole Kristian bidrar stort i å samle ambulanse-Norge. Han er alltid blid som ei sol og positiv til tverrfaglig samarbeid.»

Utdelt siden 2006

For andre gang kårer Ambulanseforum Årets ambulansearbeider.

Juryen består av representanter fra Helse Nord, Helse Vest, Helse Midt-Norge og Helse Sør-Øst, samt EMS Norway.

Fra 2006-2014 delte Høgskolen i Lillehammer ut prisen Årets ambulansearbeider.

Prisvinnere tidligere år:

Ambulanseforum gjenopplivet prisen i 2018 og utvidet den til at også ambulansearbeidere uten paramedic-utdanning kunne få tittelen.

Ole Kristian Andreassen ble også foreslått i fjor.

Det kom inn over 30 forslag til ulike kandidater.

Ambulanseforum gratulerer Ole Kristian Andreasssen. Årets ambulansearbeider er en velfortjent tittel!