Årets Paramedic – Olav Østebø

 

Årets Paramedic har vært sentral i arbeidet med etablering av ambulansefaget i den videregående skolen.

Olav Østebø. Foto: Live Oftedahl

Han har også vært sentral i arbeidet med å utarbeide ambulanseplan i regi av Rogaland Fylkeskommune.

For dem som kjenner miljøet, og hører stikkordet Rogaland, kommer det neppe som en bombe at Årets Paramedic da går til Olav Østbø.

I begrunnelsen for prisen står det blant annet at Olav Østebø har jobbet i norsk ambulansetjeneste siden 1990, og har vært en pådriver for å få etablert fast tomannsbetjening i distriktet, er genuint interessert i faglig utvikling og systemer for å sikre kvalitet i behandlingen. Han har vært sentral i revitalisering av Helse Stavangers planverk for katastrofer, og i utvikling av prosedyrer for ambulansetjenesten i Helse Stavanger. Han var også med på utvikling av Nasjonal Paramedic-utdanning. Med mer!

Nå jobber han altså med gevinstrealisering av nytt nødnett for helsevesenet, og ble lurt til å komme første dag på AmbulanseForum 2010, selv om han er midt oppi noe strategiarbeid som må fullføres innen onsdag før han drar på ferie, så egentlig hadde han tenkt seg en tur i morgen, før han drar med familien til Riga.

En overrasket Olav Østebø på podiet.

Så med løgn og lempe ble han lurt til AmbulanseForum 2010s første dag, slik at han kunne få prisen utdelt. Han hadde til og med “fått vite” hvem som var Årets Paramedic.

– Det er rundt ti forslag hvert år, mange gjengangere, men to-tre nye i år. Ingen var i nærheten av Olavs brede erfaring, forteller Øyvind Nøhr, studieleder på Høgskolen i Lillehammer som deler ut prisen sammen med Laerdal Medical.

Så hvordan føles det?

– Det føles bra! Men jeg hadde ikke forventa det, sier Olav Østebø som jo ble lurt trill rundt i år.

Det har vært en debatt om tittelen burde være Årets Ambulansearbeider eller Årets Paramedic, hva synes du?

– Jeg synes det er riktig at det heter Årets Paramedic, så lenge det er et av kriteriene.

Synes du det burde være en egen pris for Årets Ambulansearbeider?

– Ja, det synes jeg godt det kunne vært. Men så lenge kriteriet er at du skal være paramedic, så er vel Årets Paramedic mer presist.

Det har vært mye følelser i dette altså!

(Se  kommentarfeltet til Forslag til Årets Paramedic 2010!)

– Ja, jeg vet det, og det forstår jeg, men jeg har hatt et mer avslappa forhold til det. Årets Paramedic er mer presist i forhold til kriteriene.

Prispengene på 10.000 fra Laerdal Medical skal brukes til faglig utvikling. Olav Østebø kunne tenke seg en faglig reise, for å hente erfaringer fra andre land, for eksempel i utviklingen av en bachelor paramedic og på området dokumentasjon, analyse og rapportering.

– Jeg vil høste erfaringer fra andre land, for å se hvordan vi kan bruke det i vår utvikling.

Hvor vil du dra da?

– Jeg tror jeg vil dra til Skottland eller England, muligens til USA, Australia er for langt vekk, ellers kunne det vært svært nyttig å dra til Australia, der er det faglig sett gull, jeg leser masse artikler derifra og har møtt representanter på andre konferanser.

Olav gratuleres av Finn Johansen som var Årets Ambulansearbeider 2006.

Gratulerer Olav Østebø!

2 Comments

 1. Gratulere Olav Østebø – vel fortjent.

  Er enig med deg Olav at det burde vært en pris som het for ÅRETS AMBULANSEARBEIDER ! Å hedre noen som gjør en innsats for faget lokalt, merket seg i miljøet. En behøver ikke en bestemt utdanning for å gjøre det. Vi er vel enige i det alle sammen ?

  Tenker om hva som ligger bak, er det utdanningen eller hva personen har gjort og løfte faget frem for å hedre noen ? Kunne godt vært en jente som fikk heder/ære, men det «passer» vel ikke inn fordi en ikke har paramedic.

  Har en oppfordring til ambulanseforum 2011 – hederpris til en MSA lege for ambulansetjenesten på landsbasis som har vist stort engasjement, men det spørs om en blir hedret fordi MSA ikke har den type utdanning som en setter krav til.

  Vi burde vært flinkere med å gi ros og hedre personer som gjør en innsats. Akkurat nå følger jeg at det blir et skille på grunn av utdanningen. Er nok enig med de fleste her at det blir heder/ære til alle. Ingen bestemt utdanning. 2 priser – Årets ambulansearbeider – Årets MSA, men pleace, ikke bland inn utdanningen til enkelte. Igjen Olav Ø. Gratulere, vel fortjent uansett paramedic utdanning.

 2. Egil Bjelland says:

  …. varm, ivrig, leve livet – å lære, å ønske å vite, å føle, å tenke, å handle. Det er det jeg ønsker. Og intet annet.
  Gratulerer Olav!!

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.