Hopp til hovedinnhold


Fødende kvinne i Finnmark fikk ikke ambulansefly: Måtte føde hos fastlege

Rutinert kommuneoverlege slår alarm: – Det er fare for liv og helse i Finnmark nå, sier han til Fremover (krever innlogging).

Kommunelege i Loppa og medlem i helseforetakenes ambulanseflyutvalg, Olav Gunnar Ballo, bekrefter til iFinnmarkat han opplever at det er fare for liv og helse med den ustabile ambulansetjenesten.

– Det vil jeg svare ja på. Når man ikke får tilgang på fly når man bestiller, så er liv og helse i fare.

Han forteller at hans kolleger i både Kirkenes og Gamvik, Espen Rafaelsen og Jan Eggesvik har rapportert om helt konkrete hendelser hvor alvorlig syke pasienter ikke kan transporteres.

– Vanskelig å forestille seg

Etter at han begynte i Loppa har han også selv langt hyppigere vakter på legevakt. Han anslår at han har 100–120 legevakter i året.

– Når du får alvorlig syke pasienter og du som lege står der med pasienten og ikke får transport. Det er vanskelig å forestille seg hvor stressende den situasjonen er. Som helsepersonell blir du helt fortvilt på pasientenes vegne. Følelsen av at du kunne hjulpet men kunne ikke hjelpe på grunn av transport er forferdelig, sier Ballo.

Kommuneoverlegen mener situasjonen synliggjør hvor ekstremt sårbart slike anbudskonkurranser er.

– Det blir ikke bare en overgangsperiode på noen måneder, men på ett par år inntil de nye er på plass og det er foretatt tilsetting av nytt personell. Det er ekstremt alvorlig. I Finnmark er det stort sett snakk om primæroppdrag, fra kommunen hvor man blir syk og til sykehus. I Sør-Norge er det mest sekundæroppdrag fra mindre til større sykehus. Dette er først og fremst en nordnorsk problemstilling, fastholder Ballo.

Kritisk til Høie

Han retter også kritikk mot helseminister Bent Høie.

– Måten han har uttalt seg på innledningsvis er ikke bra. Han har sagt at dette håndteres godt av helseforetaket og er under kontroll. Det oppleves helt annerledes ute i kommunene, fastholder Ballo, som mener det er bra at helseministeren nå reagerer og reiser til Tromsø lørdag for å gjennomføre møter med Helse Nord.

Ballo mener at man på kort sikt må avklare situasjonen og skape forutsigbarhet og trygge rammer for pilotene som nå er usikre på jobbene sine. På lang sikt stiller han spørsmål om det er klokt å videreføre praksisen med anbudsrunder og nye operatører.

– Ambulansebilene har et system hvor de driftes direkte fra helseforetakene, påpeker Ballo.

To alvorlige hendelser

Jan Eggesvik, kommuneoverlege i Gamvik og Lebesby bekrefter at det har vært to alvorlige hendelser.

– Vi har de siste 14 dagene hatt to avvik som er betydelige. Vi har meldt dem muntlig til fylkeslegen. Det er avvik som har betydning i denne saken, sier Eggesvik.

Det er snakk om en fødsel og et hjertetilfelle.

Les mer om saken hos Fremover (krever innlogging) 

Tidligere:

Den nye flyambulansen skåret dårligst på kvalitet, men vant på pris
Siste: Sjefen for ambulanseflyene – tjenesten kommer til å bryte sammen
Mer: Setter inn svensk ambulansefly uten norskautorisert helsepersonell
Les: Flygere slo alarm, men ble ikke hørt – dette er ren statlig sosial dumping
Les også: Ambulanseflyene står, men ingen sier fra
Mer om saken: Ambulanseflykrisen – krever handling fra helseministeren
Altaposten på lederplass: – Det er sjokkerende at kritisk infrastruktur uteblir
Les også: Leide inn ambulansejet fra Sverige
Og: Ambulanseflyene tilbake i full beredskap