Anbefaler styrket helseberedskap for kriser og krig

Jørn Finsrud
innenriks totalforsvaret nyhetsstudio

Utvalget for sivilt-militært helseredskapssamarbeid har anbefalt å utvikle planer og systemer for å håndtere store kriser og krigssituasjoner med mange skadde samtidig. Helsedirektør Bjørn Guldvog og sjef for Forsvarets sanitet, Petter Iversen, understreker viktigheten av samarbeid mellom den sivile helsetjenesten og Forsvaret, samt med NATO og EU, for å sikre en helhetlig og koordinert helseberedskap. Arbeidet inkluderer kartlegging av dagens beredskap og avklaring av roller, ansvar og myndighet.

Gjennomgangen viser behov for bedre situasjonsforståelse, en tydeligere behandlingskjede for evakuering av mange skadde, og prioritering av nødvendige tiltak. Utvalget vil fremover gi råd til Helse- og omsorgsdepartementet og Forsvarsdepartementet om hvilke tiltak som bør prioriteres for å styrke helseberedskapen, noe som haster med den nåværende sikkerhetssituasjonen i Europa.

Dette arbeidet er en del av utvalgets oppgave med å styrke totalforsvaret og gjøre helsetjenesten bedre rustet til å møte både nasjonale og internasjonale kriser. Et nært samarbeid mellom ulike nivåer i helsetjenesten og Forsvaret er avgjørende for å utnytte ressursene effektivt og sikre en robust beredskap.

Powered by Labrador CMS