Medieklipp
Suksess for «Trygg akuttmedisin»: Slik skal tre plakater redde liv
Det siste året har nær 500 helsefagfolk i Troms blitt kurset i de akutte situasjonene der det står om minutter mellom liv og død.
Siden 2015 har et tverrfaglig utvalg med fagfolk fra primærhelsetjenesten og UNN-sykehusene, bestående av blant annet Mads Gilbert og Jonas Holte, jobbet for å perfeksjonere tre livsviktige handlingsplaner, skriver Harstad Tidende (krever innlogging).
Også overlegene Hanne Frøyshov og Rolf-Arne Iversen ved UNN Harstad har sittet i utvalget som har utarbeidet prosedyrene.
De er stolte av endelig å kunne presentere resultatet fra prosjektet.
Ambulanseforum var med på "verdenspremieren":
Målet er at alle ansatte i ulike ledd av helsevesenet skal samordne akuttmedisinske rutiner og kompetanse, og slik redde flere liv, når noen rammes av akutt hjerneslag, hjerteinfarkt eller blodforgiftning.
Tre livreddende plakater
– Vi er først i landet med dette prosjektet, sa Mads Gilbert.
Som spesialist i anestesiologi, og overlege på Akuttmedisinsk klinikk ved UNN, har Mads Gilbert har mange års erfaring med både pasientene, de ansatte, og de medisinske utfordringene i akutte situasjoner.
Han er, mild sagt, storfornøyd med resultatet de står igjen med, etter mange års arbeid.
Rent konkret har utvalget samlet livsviktige og oppdaterte prosedyrer for akuttbehandling av hjerteinfarkt, hjerneslag, og blodforgiftning i tre handlingsplaner på tre plakater.
– De aller fleste sykehus, sykehjem og ambulanser har prosedyrer for dette fra før. Problemet har vært at alle helsetjenestene har hver sin plan, forklarte Mads Gilbert.
Det kan føre til at helsepersonell i ulike ledd prioriterer forskjellig, eller jobber dobbelt. Da går livskritisk tid tapt.
– Det er et paradoks at vi i Norge har 15.000 tilfeller av hjerteinfarkt i året, og 3000 tilfeller av hjertestans, men både helsepersonell og folk flest bare har trent på hjertestans, sa Gilbert.
Håpet er at de tre nye handlingsplanene skal tette kunnskapshull, og føre til rett hjelp – raskere. Og det uavhengig hvor langt unna sykehuset man bor.
For tross fyldige prosedyrer bestående av tidvis "greske" legeord, er hovedbudskapet i plakatene og hovedmotivasjonen for pilotprosjektet lett å forstå:
– Hvert sekund teller.
– Livsviktig trygghet
Assisterende kommuneoverlege Silje Andreassen Søreng leder den lokale kurskomiteen. Hun fortalte om gode tilbakemeldinger fra helsepersonellet som har deltatt de siste dagene.
– Alle vinner på dette, både pasientene og personalet både i førstelinjen, og andrelinjen.
Kursdeltakerne sier kurset vil gjøre dem tryggere, både i de akutte situasjonene som går bra, og de som går dårlig, sa Silje Søreng.
Hun forklarte at trygghet om oppgavene er livsviktig når man skal behandle hjerteinfarkt, hjerneslag og blodforgiftning. All tid som må brukes til å tenke seg om to ganger, er tid tapt i livreddende arbeid.
Les hele saken på Harstad Tidende (krever innlogging).