Medieklipp
Færre pasienter med hjerteinfarkt ringer 113 etter den nye smittebølgen
Den siste uka har det kommet inn 80 prosent færre hjerteinfarktpasienter enn vanlig til Oslo universitetssykehus. Klinikksjefen tror grunnen er frykten for korona.
– Jeg frykter at pasienter som trenger akutt hjelp ikke ber om det, sier klinikkleder ved OUS, Bjørn Bendz, i et intervju til NRK.
Mens ambulansen vanligvis rykker ut både tre og fire ganger i løpet av et døgn ved både Ullevål og Rikshospitalet, har de enkelte dager den siste uken ikke fått inn en eneste akuttinnleggelse.
Heller ikke dem med mildere hjerteinfarkt har tatt kontakt i like stor grad som før. Rundt 80 prosent av dem er borte, ifølge klinikklederen.
Historien gjentar seg
Tilsvarende skjedde ved starten av koronapandemien. Mange ventet med å ringe 113 da de fikk hjerteinfarkt, og det førte til svært alvorlige komplikasjoner.
– Utover våren i fjor så vi mange med hull på hjertet og hjerteklafflekkasjer, som krevde lange intensivopphold og operasjoner. Det var en følge av at de ikke oppsøkte hjelp da de trengte det dager og uker i forveien, sier Bendz.
– Vi har kapasitet til hjertepasientene, og de er selvfølgelig velkomne når de trenger hjelp.
Bråstopp
Også ved flere andre avdelinger ved OUS opplever de en bråstopp i antall henvendelser.
– Vi har normalt rundt 40 leverpasienter som vurderes for operasjon i uken, men i går kom det bare fire henvisninger. Det var det samme tallet i dag også, sier overlege Sheraz Yaqub ved Gastrokirurgisk avdeling ved OUS. Han presiserer at antall henvisninger har vært veldig varierende siden pandemien traff Norge.
– Men strenge smitteverntiltak ser ut til å påvirke hvor mange som kontakter helsevesenet, sier han.
Han tror det er mange indirekte covid-dødsfall grunnet lege- eller pasientforsinkelser det siste året.
– Vi hører særlig om pasienter som utsetter legetimer fordi de er redde for smitte, og det forsinker diagnostikk av kreft.
Les hele saken på NRK sine nettsider.