Hopp til hovedinnhold


Høie: Ikke riktig at dette var et spareanbud

Helseminister Bent Høie (H) var onsdag i møte med Finnmark legeforening i forbindelse med beredskapssituasjonen i nord. Foreningen vil at staten overtar, skriver NTB.

– De ga uttrykk for at de selvfølgelig ikke er fornøyd med situasjonen, og at det har vært krevde hele veien. Egentlig siden i fjor, da disse problemene startet, sier Høie til NTB.
Siden lørdag har fire av elleve ambulansefly fra operatøren Babcock vært ute av beredskap på grunn av en feil som ennå ikke er identifisert helt sikkert. I løpet av uken vil det være på plass totalt fem ekstra fly for å bedre situasjonen.
– Finnmark legeforening mener luftambulansen er en tjeneste som bør drives av det offentlige. Det er noe vi nå utreder og vil ha utredet i god tid før dette skal ut på anbud igjen, forteller statsråden.
Les også: Ingen feil på motor. 
Og: Babcock kan få kjemperegning.
Les ogsåHever beredskapsnivået.
Scoret dårligst på beredskap
Babcock vant i 2017 anbudskonkurransen om å fly ambulansefly fordi selskapet var best på pris. Nå sier Luftambulansetjenesten HF at beredskap er viktigst.
Ifølge Luftambulansetjenesten var Babcocks tilbud det økonomisk mest fordelaktige, best på pris, men rangert som nummer fire på kvalitet, noe som ifølge Klassekampen var dårligst av kandidatene. Det skyldtes «primært at tilbudt beredskap var det med færre piloter og færre reservefly» enn det konkurrerende tilbydere hadde å skilte med, ifølge Luftambulansens egen begrunnelse.

– Ikke et spareanbud

I kvalitetskravene til beredskap fikk Lufttransport, som drev tjenesten den gang, 10 av 10 poeng og Babcock fikk 6,73.
Til NTB forteller Høie at anbudet fra Babcock samlet sett scoret 9,5 av 10 mulige på kvalitet.
– Og det lå jo til grunn en beredskap i anbudet som var på nivå med det som har vært hele veien, og også noen elementer som styrket beredskapen. Så vi mener jo at anbudet som er inngått, vil gi en bedre beredskap enn det som var den tidligere løsningen, sier Høie, og legger til:
– Det er ikke riktig at dette var et spareanbud. Nettopp fordi beredskapen skulle heves, bruker vi 100 millioner kroner mer i året enn i den gamle avtalen. Men vi er ikke fornøyd med leveransen i henhold til avtalen.
Les hele artikkelen i Altaposten. 
Les mer om saken her:
Desember: 
Luftfarttilsynet: Urealistisk å få nye fly i luften på få dager
Babcock får ikke se avviksrapporten
Helse Nord har satt krisestab
Åtte uønskede hendelser
Første flylege sier opp jobben
Vil at staten skal ta over flyambulansene
Et av flyene i drift igjen
Tidligere operatør – vi kan være klare relativt raskt
Pilot – det er ikke tatt alvorlig nok
Forbedret ambulanseflyberedskap i november
Legene mistenkte hjerneslag på jenta (3,5 år), det tok 3,5 timer før flyet kom