Nordlandssykehuset

Nordlands fylkesting oppfordrer Nordlandssykehuset HF, Helse Nord og helseminister Jan Christian Vestre om styrket ambulanseberedskap.

Fylkestinget ber om styrking av de prehospitale tjenestene

I et leserinnlegg til lokalavis reagerer Nordland fylkesting på planlagte kutt i ambulanseberedskapen i regionen.

Publisert Sist oppdatert

Nordland fylkesting uttrykker sterk bekymring over varslede kutt i ambulanseberedskapen i indre Salten og Lofoten. I en uttalelse til Nordlandssykehuset HF, Helse Nord og helseminister Jan Christian Vestre ber de om at de prehospitale tjenestene styrkes, ikke svekkes.

– Når ulykken er ute, er det ambulansepersonell som er førstelinjetjenesten både i våre byer og landkommuner. Om de kommer til pasienten med bil, båt eller helikopter, er det viktigste at det ikke går for lang tid før hjelpen kommer, understreker fylkestinget i innlegget i Lofot-Tidende.

De påpeker videre at responstiden kan være forskjellen på liv og død, og at svekkelse av de prehospitale tjenestene fører til at innbyggerne føler seg mindre trygge. Det vises til at i enkelte tilfeller har brannbiler måtte frakte pasienter til sykehuset på grunn av manglende ambulanseberedskap.

Fylkestinget mener at konsekvensene av de foreslåtte kuttene ikke er tilstrekkelig belyst. De ber derfor Nordlandssykehuset HF om å revurdere den planlagte omstruktureringen av den prehospitale tjenesten.

– Det forventes at nødvendige kunnskapsinnhentinger gjøres før et kuttforslag fremmes for styret, heter det i innlegget.

Ambulansetjenestens rolle

De understreker også viktigheten av å anerkjenne ambulansetjenestens rolle i totalforsvaret og inkludere dette i beslutningsgrunnlaget. Andre nødetaters utfordringer og deres behov for ambulansetjenestens kapasitet må også tas med i vurderingen.

Det vises videre til at i Hurdalsplattformen lover regjeringen å sikre ambulansetjenestene gjennom mer tilstedeværelse og raskere respons. Fylkestinget opplever imidlertid at endringene som nå skjer, bidrar til det motsatte—spesielt i distriktene.

– Det er uakseptabelt at store endringer i lokal helseberedskap gjøres før stortingsmelding om prehospitale tjenester er behandlet, sier fylkestinget.

De viser til innspill fra Ressursgruppa for Nordlandssykehuset Lofoten til den nye stortingsmeldingen, som understreker at geografi, kommunikasjon og værforhold må hensyntas. Lokalsykehuset i Lofoten blir vurdert som en helt sentral og avgjørende faktor for en trygg og sikker akuttmedisinsk tjeneste.

Oppfordring

Fylkestinget presiserer viktigheten av å jobbe aktivt med å redusere gjennomsnittlig responstid for ambulansetjenesten.

– I den fremtidige meldingen om akuttmedisinske tjenester bør det beskrives tiltak som ser nærmere på hvordan man kan organisere den akuttmedisinske kjeden for å minimere responstiden, spesielt i områder med spredt befolkning, lange avstander og værharde forhold, fremhever de.

Nordland fylkesting avslutter med en klar oppfordring til Nordlandssykehuset HF, Helse Nord og helseminister Jan Christian Vestre:

– Befolkningen i Nordland skal føle trygghet for å kunne få rask og riktig hjelp fra en akuttmedisinsk beredskap som har høy faglig kvalitet og nærhet. Det er derfor viktig å ha en styrket akuttberedskap.

Powered by Labrador CMS