Hopp til hovedinnhold


Akuttmedisinsk pilotprosjekt har vekket nasjonal interesse: Røyrvik er en liten – men modig kommune

I 2015 ble ambulansestasjonen i Røyrvik nedlagt. Da tok kommunen selv grep – og nå kan modellen vise veg for framtidas ambulansetjeneste i små kommuner, skriver Namdalsavisa.
Siste: – En god løsning for oss i Røyrvik
Bakgrunn: Brannvesenet rykker ut med sykepleier i Røyrvik og sykepleiere på brannbil
Innlegg: – Sykepleiere på brannbil er en dårlig løsning
Tidligere: Stenger ambulansestasjonen i Røyrvik for godt (2015)
– Den gule bilen er vår trygghet (2016)
18 vil jobbe på ambulansestasjonen i Røyrvik (2015)
STJØRDAL: Direktør i Helse Nord-Trøndelag, Torbjørn Aas, var nylig i Røyrvik for å evaluere det som har utviklet seg til å bli et pilotprosjekt for hvordan man kan løse ambulanseutfordringene i distriktet i framtida.
Når det ble klart at helseforetaket ikke klarte å opprettholde kompetansen på ambulansestasjonen i kommunen i 2015, besluttet det daværende styret i Helse Nord-Trøndelag å legge ned stasjonen i Røyrvik.
Da tok kommunen selv grep.
Med nærmeste ambulanse stasjonert i døgnbemannet base i Namsskogan, ble det nødvendig å tenke nytt rundt organisering av de akuttmedisinske tjenestene.
Gjennom prosjektet «Akutthjelper» startet drift av nye akuttmedisinske tjenester den 15. februar 2018.
– Etter 2015 kom det mange spørsmål og bekymringer fra innbyggerne i kommunen om mulighetene for akutt medisinsk hjelp. Røyrvik er en veldig liten kommune – men de er en modig kommune. De har en ordfører som har vært villig til å ta betydelig ansvar for sine innbyggeres sikkerhet, orienterte direktør Torbjørn Aas styret mandag formiddag.

Lærte opp helsepersonell

Sammen med Røyrvik kommune, Norsk Luftambulanse og Fylkesmannen i Trøndelag ble et akutthjelperprosjektet etablerte.
Helseforetaket gikk inn med opplæringsutstyr og utstyr for å lære opp helsepersonellet og brannmannskapet i kommunen i avansert akuttmedisinsktilbud.
Det har vært en suksesshistorie, ifølge Aas.
– Bygda har nå kompetansen på plass – 24 timer i døgnet, året rundt – på tross av at de ikke lenger har en ambulansestasjon, sier Aas.
Les hele saken hos Namdalsavisa (krever innlogging)