Hopp til hovedinnhold


UNN har ikke råd, ambulansearbeidere starter innsamlingsaksjon for brystkompresjonsmaskiner

UNN Tromsø har hatt lånte brystkompresjonsmaskiner i ambulansene, som nå er levert tilbake. UNN har ikke midler til å kjøpe egne, så ambulansearbeidere har på privat initiativ startet innsamlingsaksjon, skriver i Tromsø.
Mer om saken: Selv om aksjonen var avsluttet sluttet ikke telefonen å ringe
Les også: Samlet inn penger til livreddende maskin i 2009, men UNN ville ikke ta ansvar for den
Målet i første omgang er å kjøpe inn tre brystkompresjonsmaskiner, én til hver av ambulansestasjonene i Tromsø, Harstad og Narvik. Hver enkelt maskin koster mellom 125.000 og 170.000 kroner, og dette er midler som UNN ikke har. UNN skal kutte utgiftene med minst 180 millioner kroner i år.
Ambulansearbeider Tom Willy Thomassen har derfor tatt initiativ til å samle inn penger til formålet, og har fått med seg kolleger i akuttberedskapen ved UNN.

Gir HLR på stedet

For noen hjertestanspasienter, der hjertet ikke starter med vanlig hjerte- og lungeredning, kan behandling med en brystkompresjonsmaskin gi pasientene en ny sjanse til å overleve.
I dag gir ambulansearbeiderne hjerte- og lungeredning på stedet, fram til ambulansehelikopteret kommer fram eller personen våkner av seg selv. Med en hjertekompresjonsmaskin vil de kunne gi hjerte- og lungeredning kontinuerlig på vei inn til sykehuset – samtidig som sikkerheten til personellet ivaretas.
– Det er umulig å gjøre hjerte- og lungeredning på en effektiv måte når man sitter fastspent i bilen, sier overlege ved akuttmedisinsk klinikk, Mads Gilbert.

Prøveprosjekt i 1,5 år

I masteroppgaven sin har medisinstudent Ingrid Hustad Olsen gjort et forsøk med bruk av hjertekompresjonsmaskiner i en ambulanse i Tromsø og i Narvik. Disse maskinene har UNN hatt på lån fra leverandøren i 1,5 år, og de er nå levert tilbake.
Flere hjertestanspasienter har allerede overlevd med dette tilbudet, ifølge de UNN-ansatte som var samlet på en pressekonferanse på ambulansestasjonen torsdag.
Les mer om saken hos iTromsø