Frivillige rykker ut: 10 000 hjerteløpere klar i Region Midtjylland

DANMARK: Først var det i hovedstaden, nå er det også i Midtjylland at helt vanlige folk melder seg som frivillige livreddere for medborgere med hjertestans, skriver Skive Folkeblad.

Hjerte- lungeredning. Illustrasjonsfoto: Thinkstock

I Norge: Akutthjelpere i Rogaland blir nå synlige på AMK

Les også: UNN vil sette inn frivillige til ambulansen kommer

Region Midtjylland har på tre måneder etablert et korps på 10 000 hjerteløpere.

Hjerteløperordningen er organisert under TrygFonden. Via en app alarmerer nødsentralen frivillige som er påmeldt i ordningen. Når det går en hjertestans-varsling aktiveres opp mot 20 frivillige i en avstand på opptil 1,8 kilometer fra en hjertepasient. En gps-forbindelse sikrer at hjerteløpernes presise posisjon til enhver tid er kjent.

Det relativt høye antallet skyldes at man ikke kan regne med at alle oppdager varslingen eller har mulighet til å rykke ut. De som reagerer får enten i oppgave å finne en hjertestarter og få den fram, eller å yte hjelp hos pasienten – med mulighet for telefonisk veiledning fra fagpersoner.

Det kreves ikke spesielle kvalifikasjoner for å bli hjerteløper.

– På appen kan man se små instruksjonsfilmer som viser hvordan man kan hjelpe, og hvordan man gir hjertelungeredning (HLR), sier Nicoline Højlund.

Ordningen ble etablert i Region Hovedstaden for et år siden og omfatter nå 27 000 frivillige der. Region Midtjylland begynte med ordningen i oktober, og det har går overraskende raskt å få med 10 000 medvirkende, synes Bo Nees Iversen, ledende overlege i Præhospitalet Midtjylland med ansvar for akuttutrykninger  med ambulanser og legebiler.

– Det er en gledelig overraskelse. Det kan være forskjellen på liv og død om hjelpen når raskt fram. Det er kanskje en forslitt klisje det der med å gjøre en forskjell, men i dette tilfellet er den ultimat.

Forskjellen kan avleses i statistikk: Hvis ikke det gis hjerte-lunge-redning, er overlevelsesprosenten på tre. Den stiger til 12 hvis HLR settes i gang med det samme, og hvis det gis HLR kombinert med støt fra en hjertestarter er den oppe over 50 prosent. Noen studier viser helt opp til 70 prosent.

Les mer om saken hos Skive Folkeblad

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

*

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.