Hopp til hovedinnhold


Ny ordning på UNN skal redde flere liv: Vil sette inn frivillige til ambulansen kommer

Tirsdag lanserte UNN og Norsk Folkehjelp en ny ordning. Der skal frivillige «akutthjelpere» være tilgjengelig for AMK-sentralen, og yte hjelp i tida fra nødanrop og til ambulansen kommer, skriver iTromsø (krever innlogging).

Tidligere: Akutthjelpere i Rogaland blir nå synlige på AMK
Samtidig i Danmark: Frivillige rykker ut - 10.000 hjerteløpere er klare i Region Midtjylland Helt alminnelige mennesker melder seg som frivillige livreddere for medborgere med hjertestans, skriver Skive Folkeblad.
Helsedirektoratet har valgt ut Tromsø og Stavanger som pilotbyer i et nytt frivillighetsprosjekt rettet mot AMK og akuttberedskapen. Nå skal frivillige i Tromsø læres opp til å bli såkalte akutthjelpere.
En akutthjelper er en frivillig person som har spesialopplæring i førstehjelp og tidskritiske tilstander. Akutthjelperne er hentet fra Røde Kors, Redningsselskapet og Norsk Folkehjelp, som også har ansvaret for ordningen i Tromsø.
Prosjektet er en del av den nasjonale dugnaden «Sammen redder vi liv».
– Vi må styrke lekfolksinnsatsen når det gjelder akuttberedskap, og frivillige organisasjoner er avgjørende i dette arbeidet, sier klinikkoverlege Mads Gilbert.

Hjelper til ambulansen kommer

Tirsdag ble den nye ordningen lansert og demonstrert på UNN. Til stede på oppvisningen med akutthjelpere og ambulansepersonell, var det blant andre representanter fra UNN, Norsk Folkehjelp, Helsedirektoratet, samt fylkesmann Elisabeth Aspaker.
Gjennom den nye akutthjelperordningen vil AMK ha kunnskap om hvor de frivillige akutthjelperne befinner seg, og dermed få muligheten til å sende dem ut på oppdrag. Alle akutthjelpere skal ha samme opplæring og bære standardisert utstyr. De vil blant annet ha sporere som gjør at de er synlige på AMK-sentralens skjermer.
Les mer om saken hos iTromsø (krever innlogging)