Hopp til hovedinnhold


Akutthjelpere i Rogaland blir nå synlige på AMK

Fra i dag synes akutthjelperne i Rogaland på kartet i AMK, og kan tilkalles som førstehjelpere før ambulansen kommer.

Bakgrunn: Nordmenn skal bli flinkere til å redde liv

Markeringen av «go live» skjedde på Stavanger universitetssjukehus i dag.
– Vi har en god akuttberedskap i Norge, men det vil alltid være situasjoner hvor det kan være vanskelig å rekke raskt frem til pasienten. Jeg er glad for at akuttberedskapen med dette blir enda bedre. For enkeltmennesket kan det bety liv eller død. For samfunnet betyr det økt trygghet, sa eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.
Mannskaper fra Norsk Folkehjelp Jæren, Sandnes og Strand og Forsand er de første akutthjelperene i landet fra frivillige organisasjoner.
– Fram til nå har vi jobbet med opplæring og utdannet 30 akutthjelpere her i Rogaland. Vi er på plass på veldig mange arrangementer i uniform med førstehjelpsutstyr og kompetanse, men om det skjer noe 100 meter unna oss så har det fram til nå vært tilfeldig om vi ble brukt, forteller Jonas Vikran Hagen, som leder prosjektet hos Norsk Folkehjelp.
Mannskapene har utdanning på førstehjelp og bruk av hjertestarter fra før av. I tillegg får alle som skal være akutthjelpere egen opplæring.
– Vi har spisset de akuttmedisinske ferdighetene til mannskapene, og har økt fokus på den operative biten, forteller Vikran Hagen.
Det har også vært fokus på kvaliteten av hjertelungeredningen, frie luftveier og rask defibrillering.
Fra nå av blir denne ressursen synlig i kartverket til AMK på lik linje med ambulanser og hjertestartere. Akutthjelperen skal utalarmeres av AMK via nødnett.
– Vi vet at AMK-operatørene har en travel arbeidssituasjon og har vært opptatt av å legge opp til løsninger som ikke øker arbeidsbelastning mer enn nødvendig, sier Vikran Hagen.
Tromsø er neste by ut. Her åpner neste pilot den 28. januar.
– Akutthjelperne er et supplement til en allerede svært god akuttberedskap i Norge. Dette handler om å utnytte alle de ressursene vi har når det gjelder som mest, sa Norsk Folkehjelps generalsekretær Henriette Westhrin ved åpningen.
Ordningen skal i løpet av 2019 implementeres over hele landet.
________________________
Dette er en akutthjelper: En person med opplæring i førstehjelp med fokus på akuttmedisinske tidskritiske tilstander som hjertestans, pusteproblemer, alvorlige skader og bevisstløshet. En akutthjelper har utstyr og kompetanse til å iverksette livreddende førstehjelpstiltak i påvente av ambulanse, luftambulanse eller legevakt. Denne ressursen er alltid et tillegg til og aldri i stedet for.
Hvem er akutthjelpere? Mannskaper fra Norsk Folkehjelp, Røde Kors eller Redningsselskapet som er godkjente førstehjelpere. Opplæring på minst 30 timer førstehjelp, 8 timer nødnett og akutthjelperkurs (e-læring og åtte timer med trening).
Når er man akutthjelper? Frivillige organisasjoner kan melde seg tilgjengelig som akutthjelper for AMK når de er tilstede i uniform, med utstyr, akutthjelperopplæring og kapasitet til å rykke ut som akutthjelper.
Hva slags utstyr har akutthjelperen? Nødnett, Locus nettbrett og akutthjelpersekk.
Akutthjelperen er omtalt i akuttmedisinforskriftens paragraf 5