Hopp til hovedinnhold


Ambulansebåtanbud: – Sykehusinnkjøp HF setter på reversen. Det er ikke et sekund for tidlig

– Så håper og tror vi at man nå kommer fram til et anbudsdokument som tar alle nødvendige hensyn, skriver redaktør Rolf Edmund Lund på lederplass i Altaposten.
Siste: Utvider anbudsfristen på ambulansebåt
Tidligere: Anbudet for ambulansebåt – vel og bra for Mjøsa, men ikke for Lopphavet
Les også: Forlenger avtalen for ambulansebåten
Bakgrunn: Båtambulansetjenesten lyses ut på anbud
Enda tidligere: Også båtambulansen ut på anbud: Frykter luftambulansetilstander
I forrige uke ble det klart Sykehusinnkjøp HF setter på reversen i forhold til anbudet for ambulansebåten. Det er ikke et sekund for tidlig. Det er bedre at helseforetaket snur nå, enn at en ambulansebåt må tverrvende på Lopphavet når det virkelig gjelder.
Mistanken er nemlig at ambulansepersonell, med en dårligere båt som framkomstmiddel, ville møtt på utfordringer under barske forhold på kysten av Vest-Finnmark. I verste fall må man snu med uforrettet sak, mens akutt syke pasienter venter. I ytterste konsekvens kan et forringet tilbud skape livsfarlige situasjoner og fungere som en slags erkjennelse av at omsorgen for distriktene og spredt bosetting er på hell.
I likhet med Finnmark legeforening synes vi derfor det var klokt at foretaket å avlyse anbudet og sette igang en prosess som viser at man ikke akter å fire på kravene, uavhengig av hvilken aktør som foretrekkes i kontrakten. At det er konkurranse om avtalene, må alle forholde seg til. Det kan til og med være skjerpende.
Hovedsaken er at det stilles klare og utvetydige krav til operatøren, både når det gjelder båten, utstyret og kompetansen til mannskapet. Her snakker vi ikke bare om formell kompetanse, men også kjennskap til farvannene de skal beherske.
Saken viser også at det er viktig å ta folk på alvor når protestene hagler. Finnmarkssykehuset avviste det meste av innvendinger da premissene for anbudet ble kjent, også fra Finnmark legeforening som bør være en kompetent aktør i denne sammenhengen. Vi registrerer nå at Sykehusinnkjøp HF blant flere punkter nå vil endre tekniske krav til ambulansefartøyet, slik at man i større grad sikrer at tjenesten tilpasses operasjonsområdets utfordringer.
Les hele lederen i Altaposten