Hopp til hovedinnhold


Ambulansearbeidere i Røros tar jobben til et nytt nivå

Ambulansearbeiderne på Røros bruker mindre enn 8 prosent av arbeidstiden sin på utrykning. Et nytt konsept fra utlandet sørger for å fylle dødtiden, skriver NRK Trøndelag.

Fra Ambulanseforum: Norges første rendyrkete samfunnsparamedisiner? 
Tidligere: Pilotprosjektet er knapt i gang før erfaringene er så gode at andre kommuner fristes
Les også: Norges første kommune-paramedic-enhet? Røros melder om vellykket helsevaktbil
Ambulansearbeider Rolf Erik Sevatdal har rykket ut til et småbruk 13 kilometer fra Røros sentrum. Men dette er ikke et akuttoppdrag, slik ambulansepersonell tradisjonelt jobber med.
Sevatdal er hjemme hos Ingrid Skancke (74), som nylig var innlagt på sykehus med hjerteinfarkt. Nå må sykdommen følges opp, og ambulansearbeideren har fått oppgaven.

Hentet inspirasjon fra utlandet

Det betyr at Skancke slipper å dra til legesenteret for oppfølging, slik hun hadde vært nødt til dersom hun bodde et annet sted i landet.
På Røros tar ambulansetjenesten nemlig på seg oppdrag som egentlig hører hjemme i kommunalhelsetjenesten. Konseptet kalles helsevakt.
– Kommunalhelsetjenesten har det utrolig travelt, mens vi sitter på rommet ved siden av og har litt tid til overs, sier avdelingssjef ved St. Olavs hospital, Morten Dragsnes.
Dette er grunnen til at St. Olavs hospital og Røros kommune, med støtte fra Helsedirektoratet, satte i gang prøveprosjektet. Inspirasjonen fikk de fra USA, Canada, England og Skottland, som allerede har testet en lignende ordning.

Økonomisk uforsvarlig

Før ordningen ble innført brukte ambulansetjenesten i kommunen 7,4 prosent av arbeidstiden på utrykningsoppdrag.
– I fremtiden blir det utfordrende å forsvare dette økonomisk, sier Dragsnes.
Han er fornøyd etter ett års utprøving, og mener ambulansearbeiderne styrker kompetansen sin når de jobber mer forebyggende sammen med både legevakta, brannvesenet og hjemmetjenesten.
Samtidig avviser han at ordningen svekker beredskapen. I tillegg til at helsevakt-bilen er bemannet fra klokken 10 til 22, er det én døgnambulanse i kommunen.
Les mer om saken hos NRK