Hopp til hovedinnhold


Helsevaktbilen på Røros: Pilotprosjektet knapt i gang før erfaringene er så gode at andre kommuner fristes

Etter tre måneders drift, har den gule Helsevaktbilen bemannet med én paramedic, blitt et kjent innslag i bybildet på Røros. Tjenesten betraktes som en suksess så langt, og vil i 2018 kunne tilby et stadig bredere tilbud for befolkningen på Røros, Os og Holtålen, skriver Arbeidets Rett.
Les også: Norges første kommune-paramedic-enhet? Røros melder om vellykket helsevaktbil

– Det er mye forebyggende helse i dette tilbudet, informerer leder i prosjektgruppa Bernt Kristiansen fra St. Olavs hospital.

Mange gevinster

Han nevner en rekke fordeler med Helsevaktbilen.

– Bilen er en lokal bil som tilhører kommunen. Den representerer en trygghet for legevakta, gir bedre utnyttelse av ressursene, kompetanseheving for bemanningen og bedre kunnskap om pasientene. Vi vil drive med forebyggende arbeid inn mot den økende andelen av eldre, og tunge gruppen innen rus og psykisk helse, oppsummerer Kristiansen.

Mer enn 100 planlagte oppdrag

En vanlig ambulanse har bare 7,4 % aktiv tjeneste i kontakt med pasienter. Helsevaktbilen jobber i økt grad inn mot kommunehelsetjenesten for pasientens beste og har en mye bedre utnyttelsene av ressursene.

– Dagambulansen er ikke stasjonert på Røros lengre, men vi fem som betjener Helsevaktbilen har blitt kurset til å håndtere stadig flere oppgaver ut mot brukerne. Er det behov, blir det også med en lege ut. Fra oppstart i september til 1. desember var vi ute på mer enn 100 planlagte oppdrag, forteller paramedic Per-Ivar Lundli og understreker at ingen ansatte har mistet jobben i overgangen fra ambulanse til Helsevaktbil.

Unikt i Norge

Samarbeidet mellom St. Olav og Røros var avgjørende for at Røros ble valgt som sted for prosjektet. Nå er også andre kommuner interessert i konseptet.

– Pilotprosjektet går ut 2018, men allerede etter et kvartal er det så gode signaler og erfaringer, at flere kommuner er fristet til å gjøre det samme. Rørosprosjektet er unikt i Norge og vi vet at det kun finnes noe lignende i Skottland og USA, forteller Kristiansen som roser alle leger og ansatte på Røros.

Les mer om saken hos Arbeidets Rett