Hopp til hovedinnhold


Norges første kommune-paramedic? Røros melder om vellykket helsevaktbil

Helsevaktbilen er en del av et samarbeidsprosjekt mellom Helsedirektoratet, St.Olavs Hospital og Røros kommune, prosjektet kalles Rørosprosjektet, og Røros er pilotkommune, skriver Rørosnytt.
Les også: Pilotprosjektet er knapt i gang før erfaringene er så gode at andre kommuner fristes
I september ble helsevaktbilen fast stasjonert på Røros.
– Dette prosjektet har gode resultater så langt. Mye skyldes de ansatte som selv har tatt ansvar for egen hverdag. Godt engasjement, sier Bernt Kristiansen som er prosjektleder.
Bilen er bemannet med 12 timers vakt, alle hverdager mellom klokken 10.00 – 22.00, og er tilgjengelig for legevakta 24 timer i døgnet. I helgen disponeres bilen av legevakten.
– Dette er noe som er helt nytt, så vi har måtte prøvd oss litt fram. Men vi har fra første dag ivaretatt den akuttmedisinske beredskapen. Og vi har startet opp et godt samarbeid med Røros kommune i flere enheter bla. hjemmesykepleiere, rus- og psykiatritjenesten, legevakten og fastlegene på Røros, sier Tore Høiseth som er seksjonsleder for ambulansen i Røros og Holtålen.
Rørosprosjektet er et nasjonalt pilotprosjekt med fokus på å videreutvikle samarbeidet mellom spesialisthelsetjenesten og kommunehelsetjenesten og slik effektivisere bruken av tilgjengelige ressurser.
De ansatte i helsevaktbilen er en viktig ressurs på Røros legesenter på dagtid, samtidig som de jobber med helseforebyggende arbeid rundt i kommunen.
Helsevaktbilen er en akuttmedisinksutrykkningsenhet. Bilen er utstyrt med det som er i en vanlig ambulanse, og har i tillegg litt ekstra utstyr. Legen har mulighet til å være med ut i bilen. Bilen er også utstyrt med en lege-robot.
Det står akuttbil utenpå bilen, men bilen er ikke bare ute på akuttoppdrag.
Les mer om saken og se video hos Rørosnytt