Ambulanse

Mer hjelp av VR-teknologi ønsker NTNU Gjøvik og Sykehuset Innlandet å tilby realistisk kjøretrening. Illustrasjonsbilde: Tenstar Simulation.

Vil tilby kjøretrening med VR

NTNU og Sykehuset Innlandet ønsker å gjøre øvelseskjøring med ambulanse tryggere og bedre med hjelp av VR-teknologi. Men du kan også kjøre ambulanse med VR hjemme i egen stue.

Publisert

NTNU mener at deres studenter og ansatte i Sykehuset Innlandets ambulansetjeneste vil ha nytte av mer realistiske treningssituasjoner. Med VR-teknologi kan dette gjøres uten at dette må flytte ut i trafikken. I alt har ambulansetjenesten i Sykehuset Innlandet HF 44 biler og 400 ansatte. Ifølge nyhetssiden til NTNU kjører disse ambulansene årlig så mye som 4,2 millioner kilometer. Dette tilsvarende hundre ganger rundt hundre ganger rundt jordkloden. Da er det heller ikke til å unngå at disse ambulansene blir involvert i trafikkuhell. Ifølge NTNU er det rundt 65 slike trafikkuhell hvert år. For hver skade der ansatte på ambulansen har skyld, er egenandelen til Sykehuset Innlandet 25.000 kroner. Derfor mener avdelingssjef Pål Anders Mæhlum for Kompetanseavdelingen ved Divisjon Prehospitale tjenester på Sykehuset Innlandet at mer trening vil gi færre ulykker.

Styrket kjøretrening

På NTNUs nettsider skrives det at NTNU på Gjøvik og Sykehuset Innnlandet er i dialog om de skal gå til anskaffelse av hver sin simulator. Det er da snakk om en hos NTNU og én ved Prehospitalt kompetansesenter hos Sykehuset Innlandet i Moelv. NTNU på Gjøvik har i dag en ambulanse som de bruker i simulering av pasientbehandling i ambulansen, men ikke som kjøretrening. Med utrykningskjøring som en del av pensum har NTNU tro på denne relativt nye teknologien.

Slik ser oppsettet ut, men skal da også kunne brukes med VR-briller. Illustrasjonsbilde: Tenstar Simulation.
Illustrasjonsbilde: Tenstar Simulation.

– Med VR-teknologi kan vi styrke kjøretrening i utdanningene. Vi kan også ta inn andre yrkesgrupper som trenger å trene på utrykning, sier Terje Ødegården på nyhetssiden til NTNU. Han er leder av Senter for simulering og pasientsikkerhet ved Institutt for helsevitenskap ved NTNU på Gjøvik.

Prislappen for en VR-enhet som består av briller, programvare, stol og skjerm er cirka 300.000 kroner. Det poengteres fra Ødegården og Mæhlum at dette ikke erstatter trening i trafikken, men blir et viktig supplement. Allerede neste uke skal NTNU, Sykehuset Innlandet og Helseinn møtes for å teste simulatortrening med VR.

I bruk uten kjøring

Ambulanseavdelingen i Vestre Viken vant i 2022 pris for VR-prosjekt. Spillet er utviklet av ambulanseavdelingen i samarbeid med SnowXR. De bruker VR-teknologi for øve håndterering på skadested av større eller mindre omfang. Bakgrunnen er at alt for få ansatte i en ambulansetjeneste har kunnskaper og får øve på ferdigheter i hva de må gjøre i de første livsviktige minuttene etter ankomst til en ulykke.

Kjør ambulanse i stua

Ønsker du å kjøre ambulanse med VR? Du kan også gjøre det hjemme med VR-briller og en Playstation, som totalt har en prislapp på rundt 14.000 kroner. Det er da spillet Gran Turisme 7 som har fått en japansk ambulanse som kan kjøres. Med enda litt mer investering er det da også mulig å investere i ratt og pedaler. Du sitter da i miljøet i en Toyota Himedic, basert på HiAce Super Long i 200-serien. Selv om vi kanskje ikke har hørt så mye om denne her i Norge, nådde den en milepæl i 2020, med 10.000 produserte ambulanser.

Se video av Toyota Himedic med VR

Powered by Labrador CMS