KINA: Nitrogendioksid-eksponering øker antall nødanrop

Jørn Finsrud
nyhetsstudio

Ny forskning fra Shenzhen, Kina, har avdekket en sterk sammenheng mellom luftforurensning og akutte psykiske lidelser som krever ambulanseutrykning. Studien, publisert i BMC Public Health, viser at eksponering for nitrogenoksid (NO₂) er en viktig faktor som bidrar til økt antall utrykninger for psykiske og atferdsmessige lidelser (MBDs). Funnene understreker behovet for økt bevissthet om hvordan miljøfaktorer kan påvirke den prehospitale tjenesten.

Forskere analyserte data fra 2013 til 2020 og fant en klar sammenheng mellom økte NO₂-nivåer og antallet ambulanseutrykninger relatert til psykiske lidelser. Risikoen for akutte psykiske lidelser økte lineært med økende NO₂-nivåer, uten noen identifisert terskel. Effekten var tydeligst to dager etter eksponering (lag 2) og var kumulativ opp til seks dager etter eksponering (lag 0-6). Andre forurensningsstoffer som PM2.5, PM10, SO₂, O₃ og CO viste ingen signifikant sammenheng med akutte psykiske lidelser. Fuktighetsindeksen (Humidex) forsterket effekten av NO₂, og både høy og lav luftfuktighet kunne bidra til økt risiko.

Studien viste at blant de seks forurensningsstoffene som ble undersøkt, var det kun NO₂ som hadde en signifikant sammenheng med økningen i antallet ambulanseutrykninger for psykiske lidelser. Det ble funnet både umiddelbare effekter og kumulative effekter over flere dager. Det ble ikke observert noen signifikante forskjeller mellom kjønn eller aldersgrupper når det gjelder påvirkningen fra NO₂. I tillegg viste analysen en interaksjon mellom NO₂ og Humidex, der ekstreme verdier av både luftfuktighet og NO₂ bidro til en økt risiko for ambulanseutrykninger relatert til psykiske lidelser.

Studien understreker at eksponering for NO₂ har en tydelig sammenheng med økningen i antallet ambulanseutrykninger relatert til psykiske lidelser i Shenzhen. Risikoen økte lineært med økende NO₂-nivåer, uten at det ble identifisert noen terskelverdi. Interaksjon mellom NO₂ og Humidex ble også påvist, noe som kan ha betydning for hvor alvorlig påvirkningen blir under visse værforhold.redaksjonelt.

Referanse: Tian et al., BMC Public Health (2025).

Powered by Labrador CMS