Medieklipp

Ambulansetjenesten sitt smittevernutstyr for dråpesmitte.

Smitteambulansen har satt rekord i antall covid-transporter

Det er så fullt på intensivavdelingene at smitteambulansen har satt rekord i antall covid-transporter.

Publisert Sist oppdatert

– Pasienten er veldig dårlig. Han må forbli liggende i mageleie, sier seksjonsoverlege Andreas E. Hansen mens han gjør seg klar til VG.

Oppgaven som venter er en intensivtransport med en kritisk covid-syk mann, som må overføres fra et sykehus til høyeste behandlingsnivå på Rikshospitalet i Oslo.

Foran ham, intensivsykepleier Solveig Huus og paramedic Aud Bergsveen står en flere timer lang biltur og en risikofylt overføring av en respiratorpasient som konstant trenger tilførsel av oksygen og medisiner.

De forbereder seg ved å få en grundig rapport og god dialog med sykehuset han skal sendes fra, så pakker de medisiner og utstyr. På veien plukker de opp mer oksygen fordi de vil ha helt full tank for transporten.

– Dette er en risikabel transport, sier Hansen videre.

Så langt i år har de fraktet 95 covid-syke intensivpasienter mellom sykehusene i Helse Sør-Øst, ofte fordi det er fullt på intensivavdelingene og fordi de trenger avlastning.

Det er nesten en tredobling fra året før, da pandemien kom til landet. Særlig i vinter - med rekordhøye smittetall - har det vært høy aktivitet.

Snø og kø

Før smitteambulansen ankommer sykehuset hvor mannen ligger, gir han råd til de behandlende legene der for å se om de kan stabilisere mannen.

– Hvis vi mister luftveiene, er det stor risiko for at han dør, sier den erfarne seksjonsoverlegen.

Veien til sykehuset går på snødekte veier, med lange køer og tungtransport som står fast i bakkene. Da må paramedic Bergsveen be veitrafikksentralen og politiet forberede at det kommer en intensivtransport i retur.

På Oslo universitetssykehus, som Rikshospitalet er en del av, er det mange covid-pasienter innlagt. Intensivkapasiteten er svært presset og en del planlagt kirurgi er avlyst.

Men når en pasient blir så syk som han, er det bare en ting å gjøre.

– De må bare lage plass, ellers dør han.

Bakvakt

Prehospital klinikk på OUS, som opererer denne ambulansen, merker hvor presset intensivavdelingene i helseregionen er. De får oppgaven med å kjøre de kritisk syke pasientene mellom sykehusene når det er plass.

– Det er veldig mye å gjøre, sier Bergsveen.

– Vi er hele landets bakvakt, supplerer Hansen.

Den nesten åtte meter lange smitteambulansen rygger inn mot akuttmottaket på sykehuset hvor mannen er innlagt. Ut trilles en båre med tilhørende respirator og medisinpumper.

– Som vi har ventet på dere, utbryter en intensivsykepleier når teamet kommer rullende inn med båren.

Smitteutstyr tas på og utstyret sjekkes en siste gang.

På intensivavdelingen står leger og sykepleiere rundt den kritisk syke mannen. De skal overlevere til teamet i smitteambulansen og hjelpe dem med å flytte mannen over på deres båre - med fra- og påkobling av respiratoren og medisinene han trenger.

Det krever fem mennesker for å flytte han med alle slangene han er tilkoblet.

Fremme ved akuttmottaket på Rikshospitalet, trilles mannen ut av teamet.

Han blir hastig fraktet videre inn på intensiven, hvor de tar en ny vurdering av hva slags behandling mannen trenger.

Utenfor mottaket står en enslig varmelampe som så vidt varmer opp luften rundt paramedic Bergsveen. Nå skal hele ambulansen smittevaskes for å gjøres klar til neste transport.

Alle flater må tørkes over med sprit, et nitidig men viktig arbeid.

– Alt må gå sømløst

I det vasken er ferdig - før teamet er ferdig med avlevering på intensiven - kommer det inn en melding om en ny covid-transport mellom sykehusene i helseregionen.

Klokken er 15.00 og teamet har foreløpig ikke hatt do- eller spisepauser. Nå går ferden videre.

– Alt må gå sømløst, sier Hansen.

– Vi har jobbet sammen i årevis og vet hva hverandre tenker. Jeg tilbringer nesten mer tid sammen med dem enn min egen familie, fortsetter han.

Les hele saken på VG sine nettsider.

Powered by Labrador CMS