AmbulanseForum 2024
Årets hederspris gikk til Jan Erik Nilsen
- Egentlig skulle jeg bli sjømann
Moren til en klassekamerat fikk Jan Erik Nilsen til å ta førstehjelpskurs. Da var kursen for yrkeskarrieren satt, og denne uken fikk han hedersprisen på AmbulanseForum 2024.
På AmbulanseForum deles det ut en hederspris når det er noen som virkelig fortjener den. I år var det ikke noe tvil. Jan Erik Nilsen har gjort seg fortjent til denne gjeve prisen, som ble etablert i anledning av AmbulanseForums 50-årsjubileum. Prisen har som formål å hedre personer som har, eller har hatt en spesielt stor betydning for utviklingen av ambulansefaget og for ambulansetjenesten.
– Dette er en pris som kun deles ut når en helt spesiell person utmerker seg, en person hvis bidrag har formet og styrket vårt fagfelt på en måte som vil bli husket i lang tid fremover, sa Thomas Berg Green og Astrid Karina Harring da prisen ble delt ut under festmiddagen på AmbulanseForum 2024.
Lidenskap for faget
Årets pris går til en som virkelig har vist dedikasjon, kunnskap og lidenskap for akuttmedisin.
– Årets prisvinner startet sin reise som 16- åring med et førstehjelpskurs helt tilbake i 1970. Allerede da var det klart at dette var en person som var bestemt for å gjøre en forskjell. Han fortsatte sin innsats som frivillig i Norsk Folkehjelp, og kort tid etter begynte han på legestudiet -et studium han fullførte mens han jobbet i Ambulansetjenesten i Oslo, sa Berg Green da årets prisvinner ble kunngjort.
Jan Erik Nilsen har spesialisere seg som anestesilege. Hans karriere har brakt ham til noen av de mest krevende og kritiske arbeidsplasser innen akuttmedisin. Nilsen har jobbet på sykehus, i ambulansefly, legehelikopter, forsvarets redningshelikopter og i bilambulanse.
– Hans innsats i feltet har vært uvurderlig, og han har alltid stått fremst i arbeidet for å redde liv. Ikke bare har han vært en fremragende lege, men han har også hatt viktige lederroller.
Viktige lederroller
Jan Erik Nilsen har hatt viktige lederroller. Han har vært sjef for ambulansetjenesten i Oslo, tidligere medisinsk direktør i Stiftelsen Norsk Luftambulanse og sjef for Nasjonal Kompetansetjeneste i Prehospital Akuttmedisin, har han hatt en enorm innflytelse på utviklingen av prehospitalt arbeid i Norge. Han var sentral i etableringen av NAKOS- portalen, Norges største akuttmedisinske læringsportal, og han har hatt det redaksjonelle ansvaret for Norsk Indeks for Medisinsk Nødhjelp.
– Han var i innsats under 22. juli- hendelsen, særlig på Utøya som LA lege. Etter denne tragiske dagen deltok han i utarbeidelsen av Helsedirektoratets rapport om erfaringene, og han var med på etableringen av PLIVO- prosedyren, som trolig i ettertid har bidratt til å redde flere menneskeliv, sa Thomas Berg Green under utdelingen.
– Selv nå som pensjonist fortsetter han å bidra til vårt fag. Han har nylig levert versjon 5.0 av NIMN og er fremdeles å se i korridorene på Oslo universitetssykehus med stetoskopet rundt halsen og sovemedisinene i lomma på legefrakken. Skulle jeg selv være så uheldig å råke utfor en ulykke, håper jeg det er hans trygge øyne som er det siste jeg ser før narkosen sover meg inn, fortsatte Berg Green.
– Fikk sitte bak en sykebil
– Egentlig skulle jeg bli sjømann og begynte til sjøs, før moren til en klassekamerat dro meg til et førstehjelpskurs. Da var jeg solgt. Så fikk jeg sitte bak en sykebil, og da var valget tatt, sa Jan Erik Nilsen fra scenen da han mottok prisen.
Det er mange ting som kunne vært gjort annerledes. Noe jeg aldri har angret på er da jeg valgte dette fagområdet. Det har vært et privilegium å få jobbe sammen med alle de flotte menneskene. Det er et utrolig fint fagmiljø. Det er mange dypt engasjerte mennesker. Og man er aldri alene på jobb i denne bransjen. Jeg ser fram til å følge fagområdet som pensjonist. Og det er fantastisk flott å se at det er fantastisk utvikling innenfor hele fagområdet.