AmbulanseForum 2024
– Dette er et tema som får pulsen min til å stige
AmbulanseForum 2024 er i gang, og første dag har hatt et bredt spekter foredrag og egenopplevelse fra tjenesten.
Årets AmbulanseForum ble åpnet av Thomas Berg Green som nylig har trådt inn i styret til AmbulanseForum, men som også har mange år i programkomiteen bak seg. I åpningstalen delte han sin historie om den gang han selv fikk en tilsynssak.
– En god konferanse kjennetegnes av relevante og varierte temaer. Gjerne med en rød tråd. I år har vi valgt en tilsynssak. Dette er et tema som får pulsen min til å stige, og jeg kjenner det knyter seg i magen. Jeg husker godt min egen erfaring i 2008, da jeg overså symptomene på et slag i lillehjernen hos en pasient. I dag har vi heldigvis bedre verktøy for å fange opp slike symptomer. Men den gangen endte det med en advarsel fra Helsetilsynet. Noe som gikk dypt inn på meg. Tilssynssaker satte meg på prøve både profesjonelt og personlig. Livet raknet på flere områder og det ble for tungt å bære alene, innledet Berg Green.
Viktig tema
Den erfarne paramedisineren delte historien sin i Ambulanseforum i 2017, og opplevde en overveldende respons fra hele landet. Mange hadde lignende erfaringer. Noen nevnte tanker om selvmord, og enkelte hadde til og med valgt å forlate yrket de i utgangspunktet de i utgangspunktet elsket.
– Jeg er veldig glad for at vi i år skal dykke dypere ned i temaet. Du tenker kanskje at dette ikke angår deg. Men det er nettopp det som er det skremmende. Plutselig kan det gjøre det. Vi trenger et system som ivaretar oss når vi står midt i en tilsynssak. Og noen tjenester har tatt skritt i riktig retning, men vi har fortsatt en vei å gå, fortsatte Berg Green i åpningstalen.
To dager om tilsynssak
Deretter var første post på programmet en tilsynssak, med Knut Inge Skoland som er Ambulansesjef Sykehuset Telemark HF. Han havnet selv midt i en tilsynssak, med mediekjøret som fulgte, da en mor og datter døde etter at ambulanse hadde vært på besøk. Denne tilsynssaker går Skoland også gjennom dag to av konferansen, og skal da skanne om konsekvenser og forbedringsarbeid.
– Konsekvensene når vi gjør feil kan være stor for pasient, men også for de som er involvert. Det er derfor viktig at vi ivaretar, sier Skoland.
Første dag av konferansen var det også om differensiering i ambulansetjenesten, med Bjørn Nuland og Andreas Gustavsen fra OUS. Fra Finnmarkssykehuset kom Jon Are Aslaksen og snakket om hvite biler. Oddvar Uleberg fra Finnmarkssykehuset snakket om hvilke pasienter flyr vi med luftambulansen og hvilke pasienter skal kjøres med ambulanse? Jorun Vik fra RAKOS og Ole Paulsen fra Skills snakket om hvordan AMK-simulator kan gjøre det lettere å takle en krevende arbeidshverdag. Seniorforsker og anestesioverlege Lars Wik, NAKOS, hadde en spenstig presentasjon av fysiologistyrt hjerte -og lungeredning, i dag og i fremtid. Før middag avsluttet Kine Jordbakke med temaet hvordan styrke samhandling i akuttmedisinsk kjede.
– Fokuserer på løsningene
Leder i programkomiteen og konferansier Maren Ranhoff Hov forteller at hun er fornøyd med første dag av konferansen. Hun Jeg syns konferansen har klart å fokusere på løsninger mer enn å bare adressere problemene.
– Det er åpenbart at vi har store utfordringer i prehospital tjeneste og helsevesenet generelt, med økende pasientandel og færre ressurser. Vi har valgt å være systemfokuserte under årets konferanse, om hvordan vi kan bruke de ressursene vi har på en smartere måte. Og prøve å oppfordre til at man i tjenesten skal ta eierskap til hvordan vi kan differensiere, samhandle og trene for å til syvende og sist kunne gi et bedre pasientbehandlingstilbud, sier Ranhoff Hov.
– Jeg håper at man etter konferansen tar med seg litt inspirasjon til at man kan sende ut én enkeltparamedic alene på oppdrag. Man kan kanskje åpne opp en videolink-løsning for å kunne konferere inn pasienter internt i tjenesten vel så mye som til lege på sykehus og legevakt.Enkle grep som kan implementeres direkte, og som de aller fleste helseforetak bør se på med interesse.
Ranhoff Hov legger ikke skjul på at hun gleder seg til dag to av konferansen, da tråden om tilsynssak skal plukkes opp igjen.– Vi skal da innom prosedyrer og dokumentasjon, som er en viktig del av både det å drive en edruelig helsetjeneste, men også det å kunne utvikle faget videre. For det er bare ved dokumentasjon at vi kan forske og kvalitetssikre den jobben vi gjør, avslutter Ranhoff Hov.