AmbulanseForum 2024

Snorre Birk Gundersen er blant foredragsholderne som kommer til AmbulanseForum 2024. Han skal snakke om avviksmeldinger, som han gjerne ønsker mer av.

Foredragsholderne til årets konferanse

Mandag morgen starter to dager med konferanse, med et innholdsrikt og variert program.

En rød tråd gjennom årets konferanse er tilsynssaker. Første post på mandagens program blir med  Knut Inge Skoland.  

Knut Inge Skoland

Skoland har flere innlegg, og starter med en om tilsynssak. har bakgrunn som ambulansearbeider, ca 12 års operativ erfaring. Videre har han hatt ulike lederroller innen privat næringsliv, blant annet innen næringsutvikling, arrangementer og sikkerhet/beredskap. I dag er Skoland ambulansesjef i Telemark, har vært det siden 2016, og de siste to årene har han deltatt i prosjektarbeid for Helse Sør-Øst, blant annet utredningen av forskriftsfesting av responstider (Helsedirektoratet) og nå siste året har han vært utleid til HSØ i 40 prosent stilling for å se på organiseringen av de prehospitale tjenestene i regionen, noe som har resultert i etablering av en Prehospital Fellestjeneste i Helse Sør-Øst fra januar 2025.

Neste post på programmet er differensiering i ambulansetjenesten, med Bjørn Nuland og Andreas Gustavsen. Nuland er innsatsleder helse og paramedic ved OUS. Gustavsen er paramedic og har anestesisykepleierbakgrunn. Han har jobbet i ambulansetjenesten ved OUS siden 2007. Gustavsen har siden 2016 jobbet som eneredder på motorsykkelenheten, og har nå delt ansettelsesforhold mellom motorsykkel og et EU-finansiert prosjekt kalt rescEU som innebærer at Norge har ansvar for transport av pasienter med høyrisikosmitte, brannskader eller CBRNE-eksponering i Europa. Andreas Gustavsen er i tillegg med i Beredskapsenheten ved OUS som har særskilt ansvar for hendelser som innebærer CBRNE eller USAR for ambulansetjenesten.

Jon Arne Aslaksen

Jon Arne Aslaksen fra Finnmarkssykehuset skal snakke om hvite biler. Aslaksen har 26 år som ambulanse arbeider. Nå er han enhetsleder og rådgiver prehospitale tjenester Finnmarkssykehuset HF.

Før lunsj dag en av konferansen skal Oddvar Uleberg fra St. Olav snakke om hvilke pasienter flyr vi med NLA og hvilke pasienter skal kjøres med ambulanse. Uleberg er overlege ved Luftambulansen i Trondheim, førsteamanuensis ved NTNU og forskningsleder ved Klinikk for akutt- og mottaksmedisin, St. Olavs hospital i Trondheim. Han har flydd luftambulanse i 22 år og forsker innen flere akuttmedisinske tema. Hans hovedfokus innen forskning er traumetriage og oppfølgning av traumepasienter etter skade.

Etter lunsj er første post på programmet AMK-simulator, som Ambulanseforum har skrevet om denne uken. Dette innlegget blir med Jorun Vik og Ole Paulsen

Jorun Vik
Ole Paulsen

Vik ble utdannet lege ved Aarhus Universitet i 2013. Frem til 2016 jobbet hun ved forskjellige medisinske og kirurgisk avdelinger i Danmark, og interessen for akuttmedisin ble styrket. Fra 2016 fulgte LiS-1 i Norge, og deretter erfaring fra legevakt, fastlege og Akutt og mOttaksmedisin. Siden 2019 har Vik jobbet med forskning på RAKOS (Regionalt akuttmedisinsk kompetansesenter i Helse Vest), hvor hovedfokuset har vært på simulering og AMK. Jorunn Vik har de siste årene vært kons. prosjektleder for AMK simulator prosjektet og det nye prosjektet Caller SIM.
Paulsen har en Bachelor i økonomi fra University of Surrey og MBA fra Warwick Business School. Han har vært gründer og ledet arbeidet med utvikling av simulatorteknologi og simuleringstrening siden år 2000. Paulsen har i tillegg til AI basert samtalesimulering utviklet og levert avansert simulatorteknologi for brønn og boring globalt innen energisektoren. Ole Paulsen har også hatt ledende posisjoner innenfor teknologi og tidligfase engineering i Aker Solutions.

Stine Ness

Neste post på programmet er videostøtte i ambulansen med Stine Ness. Hun har bakgrunn som elektroingeniør fra Høgskolen i Vestfold, og jobbet mange år på OUS som medisinsk teknisk ingeniør. Hun har etterutdannet med påbygging innenfor anatomi, fysiologi og bioinstrumentering samt prosjektledelse. Ness har hatt mange oppdrag i felt for Leger uten grenser. Stine Ness startet i SNLA som prosjektleder i 2022 etter åtte år i ingeniøravdelingen i NLA helikopter.

Lars Wik

Lars Wik skal deretter snakke om fysiologistyrt hjerte- og lungeredning - i dag og i fremtiden. Wik er overlege i anestesi ved OUS (NAKOS, Luftambulansen, Anestesiavdelingen) og har til sammen 42 års fartstid prehospitalt ved ambulanse, luftambulanse og legeambulansen. Wik har vært initiator og hovedansvarlig for flere prehospitale akuttmedisinske studier internasjonalt og nasjonalt innen akuttmedisin (hjertestans, trafikkulykker, mm). Lars Wik har flere lisensierte patenter og er mottaker av Inven2 Innovasjonspris 2024 for LARS (Longitudinal adjustable resuscitation system)

Kine Jordbakke

Mandagens siste foredrag er med Kine Jordbakke, med temet hvordan styrke samhandling i akuttmedisinsk kjede. Jordbakke er spesialist i allmennmedisin, under spesialisering i samfunnsmedisin. Hun er nå i kombistilling som kommuneoverlege og fastlege. Jordbakke har vært kommuneoverlege i Seljord og Kviteseid kommuner i Telemark siden 2018. Fastlege i 20 år, i tillegg har hun jobbet som akuttlege i akuttmottaket på Sykehuset Telemark. Jordbakke har arrangert akuttkurs for fastleger og LIS leger i mange år. Hun har vært prosjektleder for Akuttkjeden Telemark, et samhandlingsprosjekt som strakk seg fra 2016-2020. Kine Jordbakke var assisterende prosjektleder i direktoratets arbeid med innspill til ny stortingsmelding om akutte tjenester frem til april i år.

Karin Nikoline Elvenes Bakkelund

Første tema tirsdag morgen er FRAM med Karin Nikoline Elvenes Bakkelund. Hun jobber med felles faglige retningslinjer for Helse Midt-Norge, Interregionalt samarbeid om felles retningslinjer for ambulansetjenesten, kvalitetssikring og analyse. Hun er Cand. mag. med fordypning i biologi ved NTNU, Cand.scient. innen Cellebiologi og Dr. Philos klinisk medisin. Elvenes Bakkelund har fagbrev som ambulansearbeider og har jobbet som ambulansearbeider og prosjektleder. Hun har også bakgrunn fra forskning. Elvenes Bakkelund har en bred øvrig bakgrunn, bla tillitsverv i Røde Kors og andre organisasjoner.

Bente Tømta

Bliksund er neste post på programmet. For hvordan skjer endringer i Bliksund? For å snakke om dette kommer Bente Tømta og Hans-Arne Sandem.
Tømta er senior prosjektleder ansatt i Sykehuspartner HF i Helse Sør-Øst. Hun ledet prosjekter for innføring av kliniske løsningen i flere år.
Sandem er domenearkitekt for det prehospitale området i Helse Sør-Øst og har en interregional rolle som ledende arkitekt i produktteam for prehospital journal (PEPJ). Han har bakgrunn som paramedic ved OUS og har jobbet mange år med IKT etter dette. Hans-Arne er opptatt av helhet og at IKT løsningene skal understøtte brukernes behov.

Hans-Arne Sandem

Knut Inge Skoland skal også snakke tirsdag. Første dag snakket han om en tilsynssak. Nå skal han ta han for seg konsekvensene.

Avvik er også et viktig tema. Her har Vestre Viken gjort store grep for å øke antall avviksmeldinger. Snorre Gundersen fra Vestre Viken kommer til konferansen med tittelen «Avvik? Ja takk!» Birk Gundersen er en av landets første ambulansearbeidere. Han har bakgrunn fra ambulansetjeneste/AMK fra flere steder, jobbet som ambulansesjef, vært i kommune som kommunalsjef for helse og sosiale tjenester, innom Helsedirektoratet. Nå jobber Snorre Birk Gundersen som klinikkdirektør for Prehospitale tjenester i Vestre Viken HF.

Snorre Birk Gundersen
Knut Fredrik Thorne

Etter lunsj fortsetter vi med tilsynssaker. Knut Fredrik Thorne skal snakke om gangen i en tilsynssak. Hvorfor journal er viktig.Thorne er jurist, advokat og seniorrådgiver i Visma SmartSkill. Han har vært Generalsekretær i Norsk pasientforening, Pasient- og brukerombud i Akershus, og har i tillegg lang erfaring med tilsyn fra Fylkesmannen i Østfold og 12 års praksis som advokat. Thorne er mye brukt som foredragsholder i kommuner, på høyskoler og fagskoler i hele landet.

Lars-Jøran Andersson

Ambulansepersonellets vurderingskompetanse og ansvar er nest siste post på programmet, og for å snakke om dette kommer Lars-Jøran Andersson. Han er spesialist i anestesiologi og har jobbet som avdelingsoverlege for ambulanseavdelingen i UNN siden 2011. Nå forsker han på prehospital behandling av sepsis og er derfor i permisjon fra avdelingsoverlegejobben. Andersson har også jobbet som helikopterlege og flylege i UNN siden 2011. Etter å ha jobbet med mange tilsynssaker har han en opplevelse av at ansvarsforholdene prehospitalt oppleves som viktige men uklare. Sammen med kolleger fra legevakt, ambulanse og sykehus skrev Lars-Jøran Andersson høsten 2023 en kronikk om dette i tidsskrift for norsk legeforening (Akuttmedisin utenfor sykehus – hvem har ansvaret for pasienten?).

Lars Erik Laugsand

Siste post på programmet, men et viktig tema er «Hvem kan vente til i morgen?» med Lars Erik Laugsand. Laugsand er spesialist i akutt- og mottaksmedisin, overlege og assisterende klinikksjef ved Akutten, St. Olavs hospital og førsteamanuensis ved NTNU.

Powered by Labrador CMS