AmbulanseForum 2024
Tilsynssaker: Til tider skjer det feil i ambulansetjenesten
– Vi er mennesker som jobber med mennesker, og dessverre så gjør også vi av og til feil som kan ha store konsekvenser.
Det sier Knut Inge Skoland som er ambulansesjef på Sykehuset Telemark HF. Skoland kommer til AmbulanseForum 2024 for å snakke om det vi aller helst ønsker å unngå i tjenesten. Han skal spesielt gå gjennom en tilsynssak. Og det er nettopp feil i ambulansetjenesten som blir en rød tråd gjennom to dager med konferanse på Thon Hotel Oslo Airport 2. og 3. september.
Er du ikke påmeldt? AmbulanseForum 2024 har fortsatt ledige plasser. Program og påmelding her.
– Konsekvensene når vi gjør feil kan være stor for pasient, men også for de som er involvert. Det er derfor viktig at vi ivaretar. Jeg skal første dag snakke om en alvorlig hendelse her i Telemark, både i forhold til hva som skjedde, men også hvordan vi gjennomgikk hele hendelsen, sier Skoland.
Han har også innlegg dag to av konferansen.
– Da skal jeg snakke litt om konsekvenser og læring av slike typer hendelser. Jeg synes det er viktig å snakke om konsekvenser og hva vi kan lære av denne type hendelser, fordi deter mye læring av dette. I tillegg så er det viktig å snakke om ivaretakelse av våre ansatte, ivaretakelse av pårørende. Det er viktig å stadig bli bedre, finne forbedringstiltak. Og samtidig er det viktig å innse at feil vil skje igjen.
Bakgrunnen for at tilsynssaker blir tema på Ambulanseforum er at det i Telemark var seks saker i Telemark på to og et halv år. I fem av sakene døde pasientene. Det var spesielt en sak der mor og datter døde et par dager etter at de hadde hatt besøk av ambulansen.
– Det ble en belastning for ambulansetjenesten og de som var involvert i hendelsen. Vi fant en del læringspunkter underveis da vi gjennomførte hendelsesanalyse, sier Skoland.
Årlig er det i Telemark om lag 36.000 oppdrag i året, og ifølge Skoland har det vært tre fire alvorlige hendelser per år de to siste årene.
– Det blir ikke så stor promille, men det er selvfølgelig for mange. Derfor er det viktig at vi tar lærdom når det ikke går bra, sier Skoland.