AMK-studie

AMK Oslo, medisinsk operatør. Foto: Live Oftedahl (2019)

Hyppige innringere står for en av fem henvendelser til AMK

Mellom 2017 og 2022 mottok AMK Oslo 2 149 400 kontakter. Seks prosent var fra hyppige innringere, det vil si pasienter som selv ringte. Når alle typer henvendelser inkluderes, utgjør hyppige kontakter hele 20 prosent av totalen.

Publisert Sist oppdatert

En ny studie belyser hyppige kontakter til AMK i Oslo, og hvordan en utvidet definisjon av hyppige kontakter kan gi bedre innsikt i belastningen på både AMK og ambulansetjenesten.

– Når vi tar med kontakter fra andre innringere på vegne av en pasient, fant vi at 13 prosent møtte kriteriet for hyppige kontakter til 113. Når vi også inkluderte ikke-akutte kontakter som har kommet inn til AMK på andre linjer enn 113, for eksempel bestilling av ambulanse, fant vi at hyppige kontakter utgjorde til sammen 20 prosent, sier Astrid Karina Harring. Hun har utført studien sammen med Ola Græsli, Kristin Häikiö, Magnus Hjortdahl og Trine M. Jørgensen.

Hyppige innringere

Studien viser at når man inkluderer alle typer kontakter og ikke bare hyppige innringere, øker antallet hyppige kontakter markant. Den tar utgangspunkt i definisjonen fra The Frequent Caller National Network (FreCaNN), som klassifiserer en hyppig oppringer som en person som ringer fem eller flere ganger i løpet av en måned, eller tolv eller flere ganger i løpet av tre måneder.

Studien viser at hyppige kontakter representerer en betydelig del av ressursbruken, spesielt når man også inkluderer henvendelser gjort på vegne av pasienter og ikke-akutte kontakter til hyppige henvendelser.

Fakta: Hyppige innringere fra studien

Mellom 2017-22 registrerte AMK Oslo 2.149.400 kontakter. Av disse var 129.700 (6%) kontakter fra hyppige innringere, der pasientene selv ringte. Hvis det tas med kontakter fra andre innringere, på vegne av en pasient, var resultatet at 268.723 (13%) møtte kriteriet for hyppige kontrakter, og med kontakter som er kommet inn til AMK på andre linjer enn 113 (for eksempel ambulansebestilling), fant studien at hyppige kontakter utgjorde til sammen 437.361 (20%) kontakter.

Tre kategorier

Studien identifiserer tre kategorier av hyppige kontakter. Denne inndelingen gir en bredere forståelse av hvem som ofte kontakter AMK, og hvorfor.

Den første kategorien, kontakter fra hyppige innringere, består av personer som ofte ringer til 113 på veiene av seg selv. Selv om denne gruppen kan virke relativt spesifikk, har tidligere forskning vist at den er den svært variert og at mange av disse pasientene har komplekse helseutfordringer. Ved å begrense definisjonen av hyppige innringere til de som ringer selv, får man ikke med den totale ressursbruken hyppige kontakter utgjør for AMK, og vi har derfor utvidet datamaterialet til å også om handle de hvor andre tar kontakt på deres veier.

Den andre kategorien, hyppige nødkontakter, inkluderer alle henvendelser til AMK som er relatert til en pasient, uavhengig av hvem som foretar henvendelsen. Dette kan være pårørende, helsepersonell, naboer eller andre som kontakter AMK på vegne av en pasient. Studien viser at slike henvendelser utgjør over halvparten av de hyppige kontaktene, noe som understøtter hypotesen om at ikke alle hyppige innringere, ringer selv. Disse pasientene som i hovedsak ikke ringer selv har trolig ett lignende behov som de som tradisjonelt er definert som hyppige innringere.

Kontakter fra helsepersonell utgjør en betydelig andel av henvendelsene til AMK på vegne av pasienter. Hele 21 % av nødanropene som kan klassifiseres som hyppige, kommer fra helsepersonell, mens bare 2 % av disse henvendelsene er relatert til transportbehov.

- For noen av de som er hyppig i kontakt med 113 og allerede mottar helsetjenester kan kanskje digitale løsninger som hjemmeoppfølging og fjernmonitorering bidra til å redusere behovet for akutt helsehjelp. Ved å fange opp tidlige tegn på forverring av helsetilstanden, kan man komme tidlig i gang med egen-og hjemmebehandling og dermed redusere behovet for både ambulanse og sykehusinnleggelser, sier  Harring.

Den tredje kategorien, hyppige kontakter, omfatter ikke bare 113 samtaler, men også henvendelser til AMK som ambulansebestilling (pr. telefon eller web). Dette er ofte helsepersonell som bestiller ambulansetransport for pasienter, til, fra og mellom helsetjenesten. Repetert bruk av ambulanse er ofte knyttet til kroniske helseproblemer og sammensatte tilstander.

Studien viser at 25 prosent av hyppige kontakter er relatert til transportforespørsler. Hvite biler tar nå mye av denne transporten, men med en aldrende befolkning og økende sentralisering av helsetjenester, vil behovet for syke- og ambulansetransport sannsynligvis øke i fremtiden.

- For å møte denne utviklingen bør andre løsninger for pasienter utforskes, som bruk av rullestoltaxi eller hjemmebaserte behandlingstilbud, som hjemmedialyse eller digitale sårbehandlingsprogrammer, påpeker Harring.

 Ressursbruk

Resultatene av studien er inne på at dagens definisjon av hyppige innringere kan være for snever og undervurdere belastningen på AMK-sentralene. Ved å inkludere alle typer henvendelser blir det tydelig at ressursbruken er langt mer omfattende enn tidligere antatt. Dette gjelder spesielt ikke-akutte henvendelser fra helsepersonell som bestiller transport for pasienter. Men også at helsepersonell ofte kontakter 113 på vegne av pasienter.

For å møte behovene til de som ofte kontakter AMK, foreslår studien å utforske alternative løsninger, for å redusere behovet for ambulansebruk ved ikke-akutte situasjoner. En slik tilnærming kan frigjøre ressurser for dem som har behov for akutt medisinsk hjelp.

- Tror du denne studien kan bidra til diskusjon om hvordan AMK og ambulansetjenesten kan håndtere fremtidige utfordringer?

– Vi var faktisk i ett møte med Driftsrådet til Prehospital klinikk ved Oslo Universitetssykehus, hvor både klinikkleder, ambulansesjef og samhandlingskoordinator var til stede sammen med samarbeidende legevakter i AMK Oslo sitt område. Temaet var multibrukere og hyppige innringere og det var stort engasjement. Mye bra arbeid er allerede i gang med multibruker teamet på Oslo Legevakt og AMK lege Kari som har påtatt seg ansvaret med å gå gjennom historikk og opprette kontakt med fastleger, DPS og legevaktene. Klarer vi å hjelpe disse pasientene på en god måte er det vinn-vinn, sier  Harring.

- Jeg vil tro AMK i fremtiden har en rolle i å identifisere hyppige kontakter, men det er utenfor både AMK og legevaktenes mandat å løse de komplekse utfordringene disse pasientene har. De må få en utredning, oppfølgning og kontinuitet ingen akutte tjenester kan tilby, avslutter Harring.

For de interesserte så er det også nettopp kommet en studie fra AMK Bergen.

Les hele studien Frequent contacts to Emergency Medical Services (EMS): more than frequent callers.

Nøkkeltall fra studien

Periode: 2017 til og med 2022

Totalt antall kontakter: 2 149 400

Hyppige kontakter fra pasienter som selv ringte: 129 700 (6 prosent)

Hyppige akutte kontakter (alle typer ringere): 268 723 (13 prosent)

Totalt antall hyppige kontakter (inkludert ikke-akutte henvendelser): 437 361 (20 prosent)

Hyppige kontakter fra helsepersonell: 21 prosent av de hyppige akutte kontaktene

Transportforespørsler: 25 prosent av de hyppige kontaktene gjaldt transport

Ambulanseutrykninger fra hyppige ringere: 31 prosent

Ambulanseutrykninger fra hyppige akutte kontakter: 53 prosent

Ambulanseutrykninger fra alle hyppige kontakter: 67 prosent

Medianalder for hyppige ringere: 59 år

Medianalder for hyppige akutte kontakter: 62 år

Medianalder for alle hyppige kontakter: 66 år

Powered by Labrador CMS