Du puster for fort
#67: 113 har fått øyne
Den 5. juni 2020 gikk AMK Oslo i skarp drift med videolink til publikum som ringer inn.
– Jeg har så respekt for AMK-ansatte. Tenk å vurdere pasienten bare med lyd! Det er nesten klin umulig, konstaterer Ole Kristian Andreassen, til daglig paramedic i Oslo, i en ny episode av du puster for fort.
Her forteller Jørgen Hauge Skogmo, AMK-koordinator i Oslo, om pilotprosjektet med videofunksjon på AMK. Til daglig jobber han som koordinator for luftambulansen på AMK, og har bakgrunn som ambulansearbeider både i USA, Trøndelag og Oslo sentrum.
Ved en del samtaler, ikke alle, kan filming fra pasienter og pårørende komplettere situasjonsforståelsen, og hjelpe operatørene på AMK til å vurdere hvilke tiltak som bør gjøres før ambulansen kommer.
Helt nytt er video på smarttelefoner ikke.
Nødsentraler i flere land har benyttet seg av dette: Flere AMK-sentraler i Danmark innførte video i fjor i forbindelse med et forskningsprosjekt. Singapore og Sør-Korea har hatt videofunksjon noen år i sin nød-app.
Nå kommer Norge etter: AMK Oslo, AMK Bergen og AMK Nord-Trøndelag er i full gang med et pilotprosjekt sammen med utviklere i Stiftelsen Norsk Luftambulanse. SNLA har også utviklet nødhjelpsappen Hjelp 113, og ønsker å utvide appen med videofunksjon.
Videofunksjonen er ende-til-ende kryptert, og vil kun aktiveres hvis de som ringer inn godkjenner det via en lenke.
AMK Bodø starter opp snart. Legevaktsentralene i Voss og Sandnes er allerede med i prosjektet.
Dermed har de medisinske operatørene endelig fått muligheten til å ta i bruk video ved oppkall til 113, ved de samtalene der de gjerne skulle hatt mer informasjon – eller ønsker å veilede innringer, for eksempel i hjerte- og lungeredning.
Fra frustrasjon til lettelse
I episoden forteller Skogmo om litt av bakgrunnen for oppstarten av prosjektet i Norge. Blant annet at det var frustrasjon blant de medisinske operatørene på AMK.
– Nå erfarer jeg at kollegaer sier at det er gøy å dra på jobb igjen, sier Skogmo.
Han får jevnlig høre historier om når videolinken har vært til nytte. Han forteller også om ulike episoder de har opplevd hittil, hvor videofunksjonen har vært avgjørende for de vurderingene som ble gjort.
Muligheten for video har vist seg å være nyttig i svært mange ulike typer situasjoner; ikke bare ved hjertestans, men også hoftebrudd som har blitt oppgradert fra gul til rød respons, anafylaksi-tilfeller og ved dårlige barn.
– Det startet med at dette kan være nyttig ved hjertestans, men det er nyttig i et hav av andre settinger også.
Skogmo forteller at det er mulighet for flere på AMK-sentralen til å se på videolinken, men at de nå innfører en funksjon hvor den medisinske operatøren kan sperre ut andre fra «medtitt».
Noe for ambulansen også?
Ole Kristian lurer på om video kan bli en funksjon som ambulansepersonell kan ta i bruk - for eksempel når man gjerne skulle hatt vurderingen til en nevrolig ved mistanke om hjerneslag.
– Jeg kan ikke si noe spesifikt, men jeg tror dette bare er startskuddet for hvordan vi kan bruke video, sier Skogmo.
Til slutt spør Ole Kristian om det han alltid lurer på: Hva gjør en prehospital arbeider god? Svaret kan du høre mot slutten av episoden.
Vil du lese om eller høre flere episoder av Du puster for fort?
Episode #1-30 artikler og lenker på Ambulanseforum her
Episode #30-60 – artikler og lenker på Ambulanseforum
Her finner du alle podkast-episodene på PodBean, i iTunes eller på Spotify.