Hopp til hovedinnhold
Hjelp 113-appen får videofunksjon. Foto: SNLA


Tester ut video i nødsamtaler

Video testes nå ut på flere 113- og legevaktsentraler i Norge. I løpet av få uker med testing har videofunksjonen allerede vært med på å redde liv.

I løpet av få uker med testing har videofunksjonen allerede vært med på å redde liv, skriver Stiftelsen Norsk Luftambulanse i en nyhetsmelding.

– Vi ser at løsningen allerede har reddet liv, sier Jørgen Hauge Skogmo ved 113-sentralen på Oslo universitetssykehus Ullevål.

Ved ett tilfelle mottok 113 en melding om en yngre pasient som hadde kollapset på jobb. Kollegaene skjønte ikke at det faktisk dreide seg om en hjertestans siden pasienten lagde lyder og pustet på en rar måte.

– Ved å koble opp video fra innringerens mobilkamera kunne 113-operatøren raskt bekrefte at pasienten hadde hjertestans og få dem på stedet til å sette i gang med veiledet hjerte- lungeredning mens de ventet på ambulanse.

Løsningen er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse i tett samarbeid med 113-sentralene og helsemyndighetene gjennom den nasjonale dugnaden «Sammen redder vi liv».

En revolusjon for 113

– Dette er en unik løsning, en revolusjon for personalet på 113-sentralen. Ved å få en bedre situasjonsforståelse fra stedet kan operatørene sende ut riktig hjelp raskere. Videoløsningen er et glimrende eksempel på at den nasjonale førstehjelpsdugnaden «Sammen redder vi liv» har gjort det mulig å koble offentlig og ideell sektor i dette livreddende prosjektet, sier helseminister Bent Høie.

Videoløsningen fungerer slik at du som innringer blir bedt om å samtykke til at operatøren på 113-sentralen kan kontrollere videokameraet ditt på mobilen.

Deretter får du en SMS som du godkjenner.

Operatøren kan da se alt som foregår. Løsningen skal også implementeres i appen Hjelp 113 som er lastet ned 1,6 millioner ganger.