Du puster for fort

EMS Norway ambulansemesterskap 2018. Jessheim Randi Simensen og lærling Ulrik Bjørklund i aksjon. © Fredrik Naumann/Felix Features

#58 – Det tar tid å snu et læringskulturelt tankskip…

Hva er den store fagdagtrenden i ambulansetjenesten til Oslo universitetssykehus (OUS) om dagen?

Publisert Sist oppdatert

Bak podkast-serien «Du puster for fort» står Ole Kristian Andreassen som jobber fulltid som paramedisiner i Oslo universitetssykehus' ambulansetjeneste.

Hør: #58 Erfaringer med simulering i OUS. Gjest: Carl Robert Christiansen (Spotify)

Sesong 1 artikler og lenker på Ambulanseforum her

Sesong 2 – artikler og lenker på Ambulanseforum

OUS har vært trendsetterne når det gjelder fagdager. Nå blåser en ny vind over tjenesten. De har hatt KUA-bil (kompetanseutvikling i ambulansen), fagcamper og ymse forskjellige fagdager.

Nå satses det for fullt på simulerings-trening, såkalt sim.

Krevende start

Hva er historikken? lurer Ole Kristian Andreassen på.

– Den er varierende fra område til område, noen områder er flinke til å øve, andre ikke, svarer Carl Robert Christiansen. Han er både hovedinstruktør i tjenesten og leder sim-treninga til paramedic-studentene på OsloMet.

I forrige uke var han også gjest på podkasten, og fortalte om studentenes utvikling og aha-opplevelser med sim i denne flotte episoden (#57).

Kombinasjonen av disse to verdenene har vist seg å bli en vinn-vinn-situasjon både for ambulansetjenesten og OsloMet.

– Men det har vært krevende å starte med sim, innrømmer Carl ganske raskt. – Vi har blitt enige i gruppa om at om to år skal sim-treninga i OUS sin ambulansetjeneste være dritbra.

Det vil ta litt tid å bli komfortabel med det.

Det har vært misnøye med fagdagene. Trolig har det blitt litt mye Powerpointer og oppramsing, derfor lå det også til rette for å prøve noe annet. Det har også passet godt at fasilitatorene på sim-treninga til paramedisin-studentene på OsloMet jobber i ambulansetjenesten.

– Dermed har sim blitt en metodikk som er aktuell å ta i bruk i ambulansetjenesten også. All honnør til ambulanseavdelingens mellomledere som har satset midler og renommé!

Sim versus øving

Carl sender en spesiell takk til lederen av KUA, kompetanselederen i ambulansetjenesten, uten å nevne navn. (Red.anm.: Kan det være Roger Bakke?)

Hva er egentlig forskjellen på sim og øving?

– Det er en illusjon at vi kan drive med sim i ledige stunder. OUS er en industriell ambulansetjeneste hvor de ansatte kjører tusen turer i året. Har man fem minutter ledig, så går man på do og spiser, konstaterer Carl.

Han føyer til at det kreves kunnskap for å drive med sim, ikke bare utstyr.

– Man kan ikke bare ta en halvtime og kjøre et scenario. Det krever et opplegg og mer tid enn en stille stund på vaktrommet. Det trengs en fasilitator. God sim tar litt tid.

Metoden beskrives nærmere av Carl Wilhelm og Hilde på SimOslo i denne episoden.

Carl beskriver overgangen til å bruke sim på fagdagene slik:

– Ambulansetjenesten er et læringskulturelt tankskip som vil bruke tid på å snu. I gamle dager så jeg på deg øve, og etterpå fortalte jeg deg den riktige måte å gjøre det på, sier Carl.

Begge ler godt.

Hva er egentlig læring?

– Sim handler om å lage scenarioer, og så skal jeg gjennom sokratisk metode, altså ved å stille spørsmål, gjøre slik at du skjønner selv hvordan du skal gjøre det enda bedre neste gang. Det er når du sjøl oppdager noe at det er ekte læring, ikke når jeg forteller deg det. Jeg er bare han drittsekken på den andre siden som du ikke har tillit til. Du vet best sjøl. Du skal oppdage sjøl hva som er riktig.

Carl tror det vil ta et par år å endre mentaliteten. De som er fasilitatorer må få tid til å bli gode de også.

– Man blir ikke verdens beste fasilitator av å ha gått et kurs. De må få tid til å trene og øve.

I fjor var fasilitatorene på en tredagers samling, deretter har det vært fagdager med sim i høst. Nylig var det en ny todagers-samling med litt mer påfyll. Planen er å ha dette hvert halvår.

– Hva er tilbakemeldingen fra de ansatte? lurer Ole Kristian.

– I det store og hele har vi fått mye gode tilbakemeldinger. At dette har de ventet på og at dette var gøy. Det er deilig å slippe utsjekk med høye skuldre og frykt for å stryke på noe. Dette er tatt vekk.

– Hva sitter man igjen med etter fagdagene? spør Ole Kristian.

– Du må svare!

– Ja, det er jo en fagdag på 5-6 timer med mellom 4 og 5 scenarioer. Det første går alltid dritt! I løpet av scenarioene så blir man tryggere på teamarbeidet og seg selv og føler mestring.

– Det er kult å høre!

Full spredning?

Carl kan fortelle at dette faktisk er i ferd med å spre seg allerede. Hvor kan du høre selv. Hva slags utstyr de bruker og hvordan det hele organiseres også.

– Vi vil ikke drive med dette alene. Send gjerne folk på kurs her hos oss. Vi tar ikke penger, og dere kan få låne utstyr for å teste det ut hos dere! avslutter Carl med en oppfordring til andre ambulansetjenester.

Her finner du podkast-episodene på PodBean, i iTunes eller på Spotify.

Her er hjemmesiden til Du puster for fort – blogginnlegg, butikk med mer

Powered by Labrador CMS