Hopp til hovedinnhold
Tidlig krøkes! Maren Ranhoff Hov, lege og forsker, holdt foredrag om hjerneslag for ambulanasefagelevene. Foto: Arild Paulsen, Skogmo vgs.


#4 Slik undersøker du hjerneslagsymptomer mer systematisk

I tredje og siste episode med Maren Ranhoff Hov i podkastserien Du puster for fort, forteller hun om NIHSS (National Institute of Health Stroke Scale). Dette verktøyet blir brukt av nevrologer verden over.

Ole Kristian Andreassen, paramedic på Smestad, har masse spørsmål til Maren Ranhoff Hov, forsker og lege i spesialisering i nevrologi, i tredje episode av podkast-serien Du puster fort.

Maren Ranhoff Hov kan også fortelle at de starter et prosjekt med ambulansetjenesten til Oslo universitetssykehus (OUS).

Ole Kristian Andreassen, paramedic på Smestad, har igjen masse spørsmål til forskeren og legen som spesialiserer seg i nevrologi, i fjerde episode av podkastserien Du puster fort.

– Vi skal forske på om det er hensiktsmessig å gjøre en slik omfattende undersøkelse i ambulansetjenesten, og OUS er første tjeneste ut. Vi ser veldig fram til å gjøre et kompetanseløft med ambulansetjenesten her. Dette er banebrytende, og vi vil være de første i verden til å gjøre NIHSS uten support fra nevrolog. 

Så hva er NIHSS?

NIHSS er sammensatt av 11 elementer som kartlegger hjernefunksjonen systematisk. Symptomer. Lokalisering i hjernen. Og utbredelse eller alvorlighetsgrad.

Slik ser NIHSS ut.

– Med min tidligere bakgrunn som vikar i ambulansetjenesten, så vil jeg sammenligne det med ABCDE-undersøkelse, sier Ranhoff Hov.

Det hun særlig trekker fram som viktige elementer i NIHSS, som FAST ikke har, er blant annet blikkbevegelse.

– Når man likevel lyser på øynene, så be pasienten flytte øynene horisontalt. Om et øye står stille så kan man finne ut om det er en lammelse.

Når det gjelder kraft i armene, så er det viktig at pasienten holder armene fram og teller til ti. Om en arm siger ned så har man et funn. Å be pasienten klemme deg i hånda blir ofte en veldig subjektiv vurdering. Det samme gjelder med ben, be dem løfte ett og ett ben og holde dem oppe i fem sekunder.

Overser ofte slag i lillehjernen

– Koordinasjon er viktig, og det er ofte vi blir kritisert for at vi overser slag i lillehjernen som styrer evnen til å sette sammen bevegelser.

Symptomene ved lillehjerneslag, er ofte litt like fyllesymptomer, som sjangling, at man ikke treffer nesen med fingertuppen eller klarer å stryke hælen mot skinnleggen.

Ranhoff Hov presiserer også at språk og tale befinner seg to forskjellige steder i hjernen. Språk handler om å finne ord, sette sammen setninger, og forstå det som blir sagt. Tale handler om evnen til å uttale ord.

– Når man får undersøkt systematisk og får en objektiv tallverdi, så kan man kommunisere dette videre. Vi sikrer at kommunikasjonen er forståelig og at alle undersøker pasienten på en systematisk måte. En 2 på kraft i arm er mer presist enn "slapp i venstre side". Denne poengskåren vil fortelle størrelsen på hjerneslaget, og i framtiden kan det være med på å bestemme hvilket sykehus pasienten skal til.

Vil du høre mer?