Du puster for fort

Slagambulansen i Østfold.

#3 – Slaget om hjernen står utenfor sykehuset

Hvor lett er det å skille et hjerneinfarkt og en hjerneblødning? Hva skjer med en propp rent fysisk? Hva er egentlig trombolyse? Fungerer trombolyse på plakk?

Publisert Sist oppdatert

Ole Kristian Andreassen, paramedic på Smestad, har masse spørsmål til Maren Ranhoff Hov, forsker og lege i spesialisering i nevrologi, i tredje episode av podkasten Du puster fort.

Sesong 1 – artikler og lenker på Ambulanseforum her

Sesong 2 – artikler og lenker på Ambulanseforum

Hør:#3 hjerneslag og prehospital innsats (Spotify)

Maren Ranhoff Hov. Foto: Live Oftedahl

Ranhoff Hov forklarer utførlig hva som skjer i hjernen ved et hjerneinfarkt, og hva som skjer ved en blodpropp.

Hvordan dette arter seg rent fysisk. Hun nevner også den tredje tilstanden i sekkebetegnelsen hjerneslag som er subaraknoidalblødning, også kalt hjernehinneblødning.

I motsetning til propp og blødning, gir hjernehinneblødning smerter.

Hva gjør at man kan være utsatt for infarkt eller blødning? Hva er ambulansepersonells viktigste oppgave? Hva er forskjellen på metalyse og actalyse? Når er det aktuelt med trombektomi? Finnes det markører man kan se på blodprøver?

Ole Kristian Andreassen spør om alt man måtte lure på, og Ranhoff Hov forklarer på en måte som gjør at man «ser» anatomien, «skademekanismene» og tilstandene levende for seg.

I framtiden ønsker Ranhoff Hov at norsk ambulansetjeneste får en god, standardisert klinisk undersøkelse som gir god selektering.

– Det krever et kompetanseløft, sier hun til Ole Kristian.

– Slaget om hjernen står utenfor sykehuset og den prehospitale tjenesten har de viktigste ressursene for å kunne løfte dette, avslutter hun.

Vil du høre mer?

Her finner du podkast-episodene på PodBean, i iTunes eller på Spotify.

Her er hjemmesiden til Du puster for fort – blogginnlegg, butikk med mer

Powered by Labrador CMS