Hopp til hovedinnhold


Legevaktstelefon til pasient med klare tegn på meningitt: Ta en kopp varm te

DANMARK: Akuttelefonen 1813 burde ha sendt ambulanse, mener eksperter. Selv sier pasient Carlos Fernandez: Min venn reddet livet mitt, forteller Danmarks Radio.
Bakgrunn: Avsløring av feil hos Københavns akuttelefon utløser gransking og – 58 erstatningssaker om meningitt er alvorlig
Da 26-årige Carlos Fernandez våkner i studentboligen sin i København tirsdag morgen 8. september 2015, er det med sorte flekker på kroppen og i hele ansiktet.
Carlos Fernandez er fra Spania, men er i Danmark på studieopphold. Dagen før har han vært i kontakt med Region Hovedstadens akuttelefon 1813, da han hadde 39,6 i feber, kastet opp og hadde store smerter i hele kroppen.
Her får han vite at han må oppsøke legen selv og at det nok må være virus.
Men her tirsdag morgen er situasjonen langt mer alvorlig. Selv om både sykepleieren hos 1813 og en lege mener at det er snakk om et virus, er Carlos Fernandez så syk og avkreftet at hans gode venn og medboer, Marcos Lopez, må hjelpe med å skaffe hjelp.
- Det var blitt mye verre. Jeg kan huske at jeg vasket meg, og i speilet kunne jeg se masse flekker i ansiktet mitt og leppene var blitt helt mørkeblå, forteller Carlos Fernandez i dag til DR.
Vennen Marcos Lopez ringer tirsdag morgen tre ganger til 1813 for å få hjelp til kameraten.
Mellom klokken 7.29 og 7.40 kommer han igjennem til både en sykepleier og en lege og forteller om Carlos Fernandez' tilstand:
– Han er kald og skjelver, leppene er blå, og han har 35,9 i kroppstemperatur og så har han små sorte flekker i hele ansiktet.

I livsfare

De sorte flekkene er klare symptomer på sjelden og farlig hjernehinnebetennelse.
Det vurderer to eksperter i infeksjonssykdommer, som for DR har gjennomgått Carlos Fernandez' journaler og lydlogger fra oppkallene til 1813.
- Med den beskrivelsen bør man hos 1813 mistenke meningitt og sende en legeambulanse med det samme. Man ignorer alle farefaresignaler og kjenner ikke symptomene på meningitt og alvorlig sepsis, sier spesiallege Carsten Schade.
Ifølge professor ved Københavns Universitet og overlege i allmenn medisin, Lars Bjerrum, er Carlos Fernandez' liv i fare den tirsdag morgen i 2015:
- Det kan nesten ikke bli mere alvorlig. Blodforgiftning er å sidestille med en blodpropp i hjertet og skal håndteres meget akutt. Han er i alvorlig livsfare og skal innlegges.

- Lider virkelig

Men legen hos 1813 sender ikke en ambulanse til Carlos Fernandez. På tross av de klare symptomene på meningitt og blodforgiftning er beskjeden stadig at det nok er et virus, og at Marcos Lopez kan gi sin syke venn et varmt teppe og lage te til ham.
Det fremgår av utskriftene av Marcos Lopez samtaler med 1813 fra kl. 07:40.

Mangler blodtrykk

Da Marcos Lopez får tak i en drosje til leiligheten på Nørrebro, kan Carlos Fernandez ikke lengre bevege bena.
De to utvekslingsstudentene ankommer til akuttklinikken på Bispebjerg Hospital klokken 9.02. Legene igangsetter behandling mot sepsis umiddelbart.
Carlos Fernandez er nå så syk at helsepersonellet ikke kan måle blodtrykket hans.

Et mirakel

På tross av sepsis og nyresvik overlever Carlos Fernandez uten mén.
Men legene skriver ham først ut etter til sammen fire ukers innleggelse på Rigshospitalets infeksjonsmedisinske, samt nevrologisk klinikk på Bispebjerg Hospital.
- Det er jo et mirakel at han overlever. Pasienten kunne vært død i løpet av få timer. Han er heldig som overlever til tross for at behandlingen er forsinket med flere timer, sier spesiallege Carsten Schade.
Region Hovedstaden ønsker ikke å forholde sig til Carlos Fernandez' kritikk av 1813, fordi det er en pågående klagesak igang.
I fjor år ble det innberettet 43 alvorlige feil fra Akuttelefon 1813 i Region Hovedstaden, hvor pasienten enten er død eller er kommet alvorlig til skade. Det samlede tallet for de øvrige fire regioners legevakter var 21.
Les mer om saken hos DR.dk