Hopp til hovedinnhold


Avsløring av feil hos Københavns Akuttelefon utløser gransking

DANMARK: Fungerende helseminister Karen Ellemann (V) setter nå Sundhedsstyrelsen (tilsvarende Helsedirektoratet) til å gjøre et større serviceettersyn av landets akuttberedskaper, skriver Danmarks Radio.
Bakgrunn: – 58 erstatningssaker om meningitt er alvorlig
Det kommer i kjølvannet av en rekke alvorlige saker.
Les også: Legevaktstelefon til pasient med klare tegn på hjernehinnebetennelse - ta en kopp varm te
Ettersynet skal ha særlig fokus på vaktordningene, altså Akuttelefonen 1813 i Region Hovedstaden og legevaktene i resten av landet.
Det skjer etter DRs avsløring tirsdag av at det rapportert langt flere alvorlige feil, eller utilsiktede hendelser som de kalles, for Akuttelefonen 1813 i Region Hovedstaden enn for legevaktene i resten av landet.
I fjor ble det rapport 43 alvorlige utilsiktede hendelser for Akuttelefonen 1813 i hovedstaden, mens det tilsvarende tall var 21 for legevaktene i resten av landet - samlet.
Siden januar 2016 er tre tenåringer døde av smittsom hjernehinnebetennelse på Region Hovedstadens sykehus.
I en av sakene om videregående-elev Hans Petersen, har regionen erkjent at det var en feil at 1813 ikke sendte en legebil og en ambulanse da han ringte inn på nyttårsaften med livstruende symptomer på smittsom meningitt.
Også Styrelsen for Patientsikkerhed har fokus på Akuttelefonen 1813 og Rigsrevisionen har en undersøkelse i gang av 1813, opplyser ministeren.
Les mer om saken hos Danmarks Radio