Hopp til hovedinnhold
Hustadvika 23. mars kl. 1400: Cruiseskipet Viking Sky har sendt ut mayday-melding og driver mot land, opplyser Hovedredningssentralen. Det er sendt flere helikoptre og fartøy mot stedet. Foto: Frank Einar Vatne / NTB scanpix


Kavalkade: Hva skjedde i 2019?

Viking Sky, ambulanseanbud, tv-serien 113, ambulansekapring og en voldsom ambulansekrasj i Tønsberg. Hva preget nyhetsbildet i 2019? 

Kavalkade – hva skjedde i 2010, 2011 og 2012, 2013, 2014, 20152016, 2017 og 2018?
Les også: Hvilke fem ting ble spådd i 2010 – hva ble realitetene? 
1. Talegruppene NoSe og FiNoSe muliggjør kommunikasjon over landegrensene mellom Norge, Sverige og Finland, fordi norske Nødnett, svenske Rakel og finske Virve har samme tetra-teknologi i bunnen. Østfold er først ute i en pilot. Nå innføres det i hele landet.
2. Anbudet på ambulansebiler annulleres i januar, og man starter på skratsj igjen. Det førte til lettere sjokk og massiv ambulansebestilling fra noen helseforetak i starten av året, som fryktet at de skulle stå uten mulighet til å få tak i nye biler om nytt anbud trekker ut.
Nye vinnere blir annonsert i desember, men det kommer klager - igjen.

3. Dokumentar-tv-serien «113» på NRK sjarmerer hele nasjonen. Det blir et av de mest sette programmene dette året, og redaksjonen vinner Gullruten for beste dokumentarserie.
4. Du puster for fort og Ambulanseforum har livepodkast i Tromsø, og får intervjue noen av 113-heltene i februar. Noen av de portretterte ambulansearbeiderne ved Universitetssykehuset i Nord-Norge i 113-serien blir kjendiser over natta.

4. Falck Danmark lanserer Tesla som akuttlegebil.

5. Viking Sky, en gedigen cruisebåt, mister motorkraften og er meter fra å gå på grunn i et uvær på Mørekysten den 23. mars. Fem redningshelikoptre evakurerer 479 av de 1373 passasjerene i løpet av natten.
Et stort apparat av nødetater, frivillige og lokalbefolkning lager en effektiv behandlings- og evakueringskjede, og puster lettet ut over at det svære skipet ikke gikk på grunn. Da ville katastrofen vært et faktum.
6. Responstid er igjen på dagsordenen. Dette året blir det for første gang politisk flertall for å innføre responstidskrav, i stedet for anbefalinger på Stortinget. Det gjenstår å se om dette blir realpolitikk.

7. Landslaget fra Lørenskog og Hæljelaget fra Gran, Sykehuset Innlandet deltar i EMS 2019 sitt ambulansemesterskap i Madrid.
8. TAS – tverretatlig akuttmedisinsk samarbeid, har 20-års jubileum.

9. To av damene som har fullført Preshopital Critical Care sitt masterstudie får doktorgradsstipender. De skal forske på henholdsvis hjerneslag og pasientsikkerhet.
10. Ny Indeks for medisinsk nødhjelp rulles ut. Fremdeles på papir.
11. Sykehuset Telemark arrangerer sitt første regionale ambulansemesterskap.

12. Sykehuset Innlandet arrangerer sitt andre regionale ambulansemesterskap.

13. En ambulanse blir kapret i Oslo sentrum den 22. oktober. Det blir en dramatisk biljakt med politiet og etter hvert ambulansetjenestens innsatslederenhet involvert før kapreren blir arrestert.

14. Årets BlimE-sang «Du er mer enn god nok» går som en farsott gjennom landet. Da Forsvaret lager en video med dans til låta, følger diverse ambulansetjenester opp med egne tolkninger og videoer. Deriblant disse tre over på Indre Østfold som kanskje har den mest rørende videoen av dem alle.

15. To splitter nye ambulanser krasjer med hverandre om morgenen den 12. desember. Tønsberg stasjon i Sykehuset i Vestfold sin tjeneste må fram med reserveambulansene.

16. Luftambulansekrise del 2 eller 3 rundes av året med forsikringer fra helseminister Bent Høie om at nå skal alt være i orden rett før juleferien, med forsterkninger av et av Forsvarets Bell-helikoptre i Kirkenes og diverse innleide fly. Media fortsetter å rapportere og aktører å debattere. Det blir nok flere runder.