Hopp til hovedinnhold


Kavalkade: Hva skjedde i 2014?

Et legehelikopter styrter. Lærdal brenner. Flyktningkrisen i Middelhavet eskalerer. På utdanningsfronten er det gode nyheter: Oppstart av bachelor paramedic og master i Prehospital Critical Care. Vi går inn i et nytt tiår. Ambulanseforum har bladd gjennom tidligere numre. Hva var i nyhetsbildet for seks år siden? 
Kavalkade – hva skjedde i 2010, 2011 og 2012, 2013, 20152016, 2017 og 2018?
Mer: Hva spådde man om prehospital akuttmedisin i 2010?
1. Året åpner tragisk med en legehelikopterstyrt på Sollihøgda den 14. januar. Lege Anders Nakstad og pilot Bjørn Nergård omkommer momentant. Redningsmann Sondre Bjartland overlever med store skader.

2. Den største brannen etter krigen. 18. januar brenner 40 hus ned i løpet av natten i Lærdal på Vestlandet etter en knusktørr og vindfull vinter. Til sammen 60 ambulansepersonell deltar i aksjonen, som blant annet besto av å evakuere et sykehjem.
3. Ny akuttmedisinforskrift kommer på høring i mai. Hva er det nye? Krav om aksesstid på AMK, 90 prosent skal besvares innen 10 sekunder. På legevakten skal det svarer innen 90 sekunder på 80 prosent av anropene, og 95 prosent innen to minutter.
Begge på en ambulanse skal ha utrykningssertifikat og være autorisert helsepersonell, hvorav minst en skal ha «nødvendig ambulansefaglig kompetanse».
Dermed starter debatten om lærlingeordningen og vikarbruk i ambulansetjenesten. Skal andreårslærling kunne brukes i produksjon som andremann, så må man heller velge eldre lærlinger.
Og skal medisinstudenter og sykepleiestudenter kunne brukes som vikarer, må de få midlertidig lisens som helsepersonell.
Overgangsordningene er satt til fem år, og noen spår lærlingeordningens død.

4. Store bølger av migranter som tar seg over Middelhavet til Hellas og Italia, og mange som drukner på veien. Flere frivillige fra ambulansetjenesten drar i perioder ned for å hjelpe.
5. Aleres Corpuls vinner det nasjonale anbudet for multimonitorer.

6. Den 13. august går startskuddet for opp en bachelor i prehospitalt arbeid – paramedic ved OsloMet (da Høgskolen i Oslo og Akershus).

7. Universitetet i Stavanger starter opp en master i Prehospital Critical Care (PHCC) i samarbeid med Stiftelsen Norsk Luftambulanse samme høst. Dette blir Skandinavias første master i prehospital akuttmedisin.
8. Nasjonal prosedyre for pågående livstruende vold (PLIVO) på høring.
9. Offisiell åpning av Helse Førdes nye prehospitale bygg med ambulansestasjon, luftambulansestasjon og AMK-sentral den 27. september.
Samme år blir det en 100-års flom og ambulansestasjonen i første etasje blir fylt med vann.
10. Ferno Norden feirer 35-års jubileum i september med åpning av nytt bygg i Horten.

11. Slagambulansen i Østfold, en ambulanse med CT-maskin starter opp driften i regi av Stiftelsen Norsk Luftambulanse og Sykehuset Østfold i oktober.
12. Oslo universitetssykehus setter tre syketransportbilder i drift den 3. november, og trolig først ute i landet med såkalte «hvite biler».
13. Trond Boye Hansen, ambulansearbeider og trafikkgransker kåres til «Årets helt» av VG, Gjensidigestiftelsen og TV Norge med eget tv-program.
14. Ebola-utbrudd i Sierra Leone krever internasjonal hjelp. Hjelpearbeider og lege Silje Lene Michalsen fra Leger uten grenser blir smittet og flydd hjem etter et stort drama bak kulissene for å få henne til definitiv behandling i hjemlandet.
15. Det blir kjørt pilotkurs i nasjonal lederutdanning for innsatspersonell på Torpomoen der Stiftelsen Norsk Luftambulanse har treningsleir.
16. Geir Venås, stasjonsleder i Seljord Telemark, legger opp etter 45 år i aktiv tjeneste den 28. desember.
17. Ambulanse Midt-Norge avvikles ved årsslutt.