Hopp til hovedinnhold
Kvinner har gjerne andre symptomer enn menn på hjerteinfarkt. Illustrasjonsfoto: Thinkstock
Kvinner har gjerne andre symptomer enn menn på hjerteinfarkt. Illustrasjonsfoto: Thinkstock


Hver fjerde pasient med hjerteinfarkt har atypiske symptomer

En av fire pasienter med hjerteinfarkt har atypiske symptomer som pustebesvær, utmattelse, svimmelhet og mage- og ryggsmerter, viser en ny dansk studie.

Dette viser en dansk studie som er publisert i European Heart Journal - Acute Cardiovascular Care, skriver det danske medisinske tidsskriftet Propatienter.

I tillegg viser det seg at 30-dagers dødelighet er mer enn tre ganger høyere hos pasienter med atypiske symptomer sammenlignet med pasienter med det klassiske symptombildet med sentrale brystsmerter.

Pasienter med atypiske symptomer har mindre sannsynlighet for å få en ambulanse på akuttoppdrag sendt når de ringer etter hjelp.

– I studien vår fant vi at atypiske symptomer på hjerteinfarkt var vanligst blant eldre mennesker, spesielt kvinner. Disse pasientene valgte oftest å ringe ringe 1813 (tilsvarer legevaktsentralen, jour. anm.), i stedet for det medisinske nødnummeret 113.

– Dette kan indikere at pasientene ikke var klar over alvorlighetsgraden av deres symptomer, sier Amalie Lykkemark Møller, doktorgradsstudent ved Nordsjællands Hospital.

Hun legger til at årsaken til sammenhengen mellom atypiske symptomer og høyere dødelighet foreløpig er ukjent.

I studien undersøkte forskerne sammenhengen mellom de vanligste hjerteinfarktsymptomene, responsen fra nødmeldetjenestene og 30-dagers dødelighet blant pasientene.

Forskerne samlet inn data fra alle samtaler til 113 og fra 1813 i hovedstadsregionen i perioden 2014 til 2018.

Ved de to tjenestene ble både pasientens primære symptomer og reaksjonen fra tjenesten registrert.

Forskerne identifiserte voksne i alderen 30+ som fikk diagnosen hjerteinfarkt på sykehuset eller som dødsårsak innen 72 timer etter samtalen. I tillegg ble pasientene delt inn i grupper i henhold til deres primære symptom.

Pustevansker er nest vanligste symptom

I løpet av femårsperioden var forskere i stand til å identifisere det primære symptomet for 7.222 av 8.336 hjerteinfarkt.

Brystsmerter var det vanligste symptomet med 72 prosent av alle tilfellene, mens 24 prosent av pasientene hadde atypiske symptomer, hvor det vanligste symptomet var pustevansker.

Forekomsten av brystsmerter var høyest blant menn i alderen 30-59 som ringte 113 og lavest blant kvinner eldre enn 79 år som ringte 1813. Atypiske symptomer var vanligst blant eldre pasienter, spesielt kvinner som ringte 1813.

Blant pasienter med hjerteinfarkt med brystsmerter fikk 95 prosent av de som ringte 113 og 76 prosent av de som ringte 1813 en ambulanse på akuttoppdrag.

Til sammenligning mottok bare 62 prosent og 17 prosent av pasientene med hjerteinfarkt med atypiske symptomer en ambulanse på akuttoppdrag etter å ha ringt henholdsvis 113 og 1813.

Høy 30-dagers dødelighet

30-dagers dødeligheten for pasienter med hjerteinfarkt med brystsmerter var fem prosent blant de som ringte 113 og tre prosent blant de som ringte 1813.

Tallene var høyere blant pasienter med hjerteinfarkt med atypiske symptomer: 23 prosent og 15 prosent. prosent døde innen 30 dager etter å ha ringt henholdsvis til 113 og 1813.

For å gjøre en mer nøyaktig sammenligning av dødeligheten mellom pasienter med brystsmerter mot pasienter med atypiske symptomer, standardiserte forskerne etter alder, kjønn, utdanningsnivå, diabetes, tidligere hjerteinfarkt, hjertesvikt og kronisk obstruktiv lungesykdom.

Den standardiserte 30-dagers dødeligheten var 4,3 prosent for pasienter med brystsmerter og 15,6 prosent for de med atypiske symptomer.

Samlet sett viser resultatene at pasienter med hjerteinfarkt med brystsmerter hadde tre ganger større sannsynlighet for å motta ambulanse på akuttoppdrag enn de med andre symptomer.

Mennesker med atypiske symptomer valgte oftere å ringe 1813, noe som kan indikere at symptomene deres er mildere eller at de ikke er klar over alvorlighetsgraden av dem.

Vage symptomer kan bidra til at helsepersonell feiltolker symptomene som godartede, avslutter Amalie Lykkemark Møller og legger til:

– Studien vår vil ikke umiddelbart være tilstrekkelig til å endre prosedyrene - men man kan i det minste si at det indikerer at det sannsynligvis burde være mer oppmerksomhet prehospital for atypiske symptomer på hjerteinfarkt.

Jeg håper studien vår kan hjelpe, spesielt blant eldre og helsepersonell, med å skjerpe fokuset på og øke bevisstheten om at hjerteinfarkt ikke alltid ledsages av brystsmerter.