Hopp til hovedinnhold
Fra øvelse i Beijing da Kina feiret 60 år. Foto: Dan, Wikimedia Commons


Fra catwalken til sykehusene: Gucci, Dior og Prada lager munnbind og smitteverndrakter til utsatt helsepersonell

Masker og utstyr blir produsert fra uventet hold.

De store motehusene pleier å være assosiert med sorgløs luksus. Men pleier er som kjent dødt i disse dager, skriver danske Politiken.

Mens koronapandemien sprer seg over kontinentene, har italienske og franske motehus meldt seg som frivillige produsenter av munnbind og sykehusklær.

Det skjer ifølge The Guardian for å imøtekomme den utbredte mangelen på utstyr til sykehuspersonell i Europa og USA som følge av virusets fremmarsj.

H&M har også sagt at de vil gjøre om på ustyrskjeden og produsere beskyttelsesutstyr til sykehus og helsepersonell, ifølge the Guardian.

Tidligere denne uka meldte det italienske motehuset Prada at det vil produsere cirka 110.000 masker i form av munnbind og ha dem klar til distribusjon 6. april.

Også hos Gucci, Balanciaga og Yves Saint Laurent – som alle eies av det multinasjonale franske selskapet Kering – er man i gang med å produsere masker.

Kering offentliggjorde dessuten i forrige uke nyheten om at man var i ferd med å kjøpe 3 millioner operasjonsmasker fra Kina, og at de vil bli distribuert til franske sykehus.

Det skjedde samtidig med at et annet stort motekonglomerat LVMH, som eier Givenchy, Dior, Fendi og Louis Vuitton, offentliggjorde nyheten om at man hadde inngått en avtale med en kinesisk tøyfabrikant om å produsere 40 millioner ansiktsmasker, som skulle distribueres til franske sykehus.

LVMH eies av Bernard Arnault, Frankrikes rikeste mann, og maskene er ikke hans første korona-velgjørenhet: Han har produsert og distribuert håndsprit til sykehusene i hjemlandet.

Men at motehusene ikke løser problemet, er samtidig tydelig.

Den franske helseministeren Olivier Véran opplyste lørdag at regjeringen hadde bestilt 250 millioner masker, hvilket peker på et ekstremt stort akutt behov.