Hopp til hovedinnhold

For en opplevelse – nasjonalt ambulansemesterskap 2018 - første dag

Masseskade scenario i sentrum av Jessheim, en del av nasjonalt ambulansemesterskap 2018 arrangert av EMS Norway p Ullensaker. © Fredrik Naumann/Felix Features


Hvordan foregår egentlig et ambulansemesterskap? spør de som aldri har vært på et. Hvordan ble vi egentlig vurdert? lurer de som har vært med.

 

 

Klar for konkurranse! Foto: Live Oftedahl


14 ambulanser står linet opp utenfor hotellet. De skal gjennom ild og vann, og ni oppgaver på halvannet døgn. Gull, sølv og bronsjemedalje skal kåres. Resten får fjerdeplass.

EMS Norway arrangerer sitt andre nasjonale ambulansemesterskap.


Stemningen er småelektrisk idet Ambulanseforums utsendte går inn i Scandic hotell ved Gardermoen.

En god blanding av nerver, sommerfugler, forventninger og gruing for dem som skal i ilden ligger i lufta. Kombinert med hektisk aktivitet for å få alt på plass «backstage».

Markus Wyller.
Markus Wyller. Foto: Live Oftedahl

Ta for eksempel Markus Wyller, fagutvikler i Sykehuset i Vestfold (SiV) sin ambulansetjeneste, en av de mange hjelperne.

Han deltok på det første nasjonale ambulansemesterskapet i 2016 med et lag fra Vestfold.

Etter det har han vært med å fikse. Han fikset et helt lokalmesterskap i Vestfold i fjor. Var med å fikse i mesterskapet i Innlandet, og jammen er han her også.

Fellesstart: Masseskade utenfor rådhuset

Masseskadescenario i sentrum av Jessheim, en del av nasjonalt ambulansemesterskap 2018 arrangert av EMS Norway på Ullensaker.
© Fredrik Naumann/Felix Features


Markus lurer på om han vil havne i trøbbel på samme måte som to utenlandske trailersjåfører som nylig ble tatt på fersken i å stappe barnesykler inn i lasterommet, da han kjører en henger med 14 sykler til plassen utenfor Ullensaker Rådhus.

Syklene skal ligge strødd rundt utenfor, sammen med markører fra ambulansefaget på Strømmen videregående skole, etter den høytidelige åpningsseremonien velsignet av ordfører Tom Staahle som ønsker velkommen til «Norges mest sexy kommune – alle andre er bare høl i veien

Hovedarkitektene bak «oppdragene» eller casene og vurderingsskjemaene er Øyvard Sørensen, paramedic i OUS, Karstein Hollås, paramedic i Helse Nord-Trøndelag og faglærer i ambulansefag på Lukas videregående skole og Øystein Walaker, paramedic i Helse Førde.

Lagene har gjort klare bilene og «gått på vakt» før åpningsseremonien. Men de er ikke klar over at det smeller rett utenfor umiddelbart etterpå. For noen tar det litt tid før de skjønner at første oppdrag venter utenfor rådhusdøra.

Masseskadescenario i sentrum av Jessheim, en del av nasjonalt ambulansemesterskap 2018 arrangert av EMS Norway på Ullensaker. © Fredrik Naumann/Felix Features


Først ut av døra er Helse Stavanger.

Åpningsscenarioet er basert på en virkelig hendelse hvor en lastebil ved et uhell meide ned en haug med syklister under et sykkelløp. Det er ikke et terrorscenario, selv om det er lett å tro. Det gir fort terrorstemning når politihelikopteret hovrer over det hele.

Flere av lagene begynner - helt forståelig - med masseskadetriage da de ser syklistene strødd utover, men blir henvist av dommerne til å ta hver sin pasient. En til hver.
Konkurransen er i gang.

OUS Lørenskog i aksjon på masseskadescenario. Foto: Live Oftedahl


Vi skal ikke gå i detalj om innsatsen på skadested, det er vanskelig å følge 14 lag i aksjon parallelt, men et raskt overblikk viser at det er ganske forskjellig fokus på hypotermiforebygging blant lagene.

Ambulanseforum elsker å se at tepper og andre varmekonserverende tiltak kommer pasienten til gode fortest mulig. Poeng gir det nok også.

Helgelandssykehuset stasjon Mo i Rana på masseskadescenario i sentrum av Jessheim, en del av nasjonalt ambulansemesterskap 2018 arrangert av EMS Norway på Ullensaker.
© Fredrik Naumann/Felix Features


Trioen bak casene oppgir følgende:
– Fokuset på den første casen er at pasienten har flere distraherende skader. Umiddelbart kan man se en skalpskade. Ved nærmere undersøkelse har «pasienten» ribbeinsbrudd i venstre side ribbe 7, lukket femurfraktur høyre side, samt sårskader venstre side torso og venstre side arm.

Hver for seg er ikke dette skader som utløser hypovolemi, men lagene bør likevel mistenke det.

Hovedmålet ved casen var funn av motorisk og sensorisk bortfall nedenfor L1-L2.

Derfor bør markøren spinalimmobiliseres etter hvert enkel teams prosedyreverk. Ved primærundersøkelsen skal teamene avklare raskt om pasienten er kritisk eller ikke kritisk.

Korrekt vurdering er at det er kritisk og load and go. Lagene får også poeng for spinalimmobilisering på vakuummadrass eller båre i traumesideleie.

Helse Stavanger i aksjon på masseskadescenario i sentrum av Jessheim, en del av nasjonalt ambulansemesterskap 2018 arrangert av EMS Norway p Ullensaker.
© Fredrik Naumann/Felix Features

Ni «oppdrag» på halvannen dag

Mesterskapet går over to dager og består av ni oppdrag som skal løses rundt omkring på Ullensaker: Ved Nordbytjernet, i grøfta og på veien, i lagerbygg, garasjer og hus. Og altså rett utenfor Rådhuset i Jessheim sentrum.

Dette er skikkelig fullskalasimulering.

Dommere står klar med skåringskjemaer. De er minst like mange som antall deltakere. Gjennomføres fullstendig primærundersøkelse? Sekundærundersøkelse? Re-evalueringer? Vitalparametre? SAMPLE? OPQRS?

Hvordan er teamarbeidet, ledelsen, egensikkerhetsvurderingene? Håndteringen av pårørende? Gjør de riktige tiltak ut fra funnene?

Hvert skåringskjema gir en poengskår som til slutt summeres opp etter alle «oppdragene». De med flest poeng vinner.

Kaotisk utenfor Ullensaker rådhus. Foto: Live Oftedahl
Foto: Snorre Bue

EKG-oppgave

Etter fellesstarten er de heller ikke ferdig for dagen. Hvert lag får sju ulike strimler med EKG-tolkning og et foredrag om EKG av lege Fredrik Ottesen.


Etter dette bevilges de, til sin egen overraskelse, en god natts søvn.