Hopp til hovedinnhold


Fem nye fly settes inn

Fire av elleve ambulansefly er fortsatt ute av beredskap,og feilen er ennå ikke funnet. For å bedre situasjonen settes det inn fem ekstra fly, skriver Adresseavisen i sin papirutgave.

Direktør Øyvind Juell i Luftambulansetjenesten forteller på en pressekonferanse tirsdag at det nå settes inn fem ekstra fly.
Ifølge Juul vil luftambulanseoperatøren Babcock hente inn tre fly fra Sverige, hvorav ett også kan landet på kortbane. I tillegg hentes det inn to kommersielle jetfly. Det ene er allerede i drift, mens det siste hentes inn på torsdag.
Juell sier til NTB tirsdag at de har spurt Lufttransport AS hva de kan bidra med, om situasjonen ikke bedrer seg. Lufttransport er den tidligere operatøren av flyambulansetjenesten.
Les også: Babcock kan få kjemperegning. 
Les også: Hever beredskapsnivået på grunn av situasjonen.

«Rimelig bra» situasjon

Administrerende direktør Lars Vorland i Helse nord sier det dermed vil være en «rimelig bra» situasjon resten av uken.
–Dette er en alvorlig situasjon, men siste døgn har det gått rimelig greit. Men vi er bekymret for de to neste dagene, for det er meldt dårlig vær, og da kan det være så dårlig at luftambulansen må stå på bakken, sier han.
– Uhell kan skje, og folk kan dø under transport også i normale tider. Vi gjør alt vi kan for at dette skal være så normalt som overhodet mulig, men det er en vanskelig situasjon.

Helseministeren til Nord-Norge

Helseminister Bent Høie (H) reiser til Finnmark i forbindelse med beredskapssituasjonen for ambulanseflyene. I Alta allerede tirsdag kveld skal Høie møte regionrådene i Øst- og Vest-Finnmark og fylkeslegen i Troms og Finnmark.
Høie skal deretter videre til AMK-sentralen ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø før han onsdag ettermiddag møter ledelsen i Babcock. Fylkeslegen har nå høynet beredskapsnivået i Troms og Finnmark, og får nå daglige rapporter om behov for ambulansefly fra kommunene.
Les utviklingen i saken i desember her:
Luftfarttilsynet: Urealistisk å få nye fly i luften på få dager
Babcock får ikke se avviksrapporten
Helse Nord har satt krisestab
Åtte uønskede hendelser
Første flylege sier opp jobben
Vil at staten skal ta over flyambulansene
Et av flyene i drift igjen
Tidligere operatør – vi kan være klare relativt raskt
Pilot – det er ikke tatt alvorlig nok
Forbedret ambulanseflyberedskap i november
Legene mistenkte hjerneslag på jenta (3,5 år), det tok 3,5 timer før flyet kom