Hopp til hovedinnhold


Fastlegene mener forslaget om å kutte ambulansen er uforsvarlig og uakseptabel

Legene i ytre Bremanger er rystet over uttalelsene til avtroppende ordfører Audun Åge Røys (H) om at kutt i ambulansetjenesten i ytre del av kommunen kan føre til en bedre tjeneste. Tvert imot, sier de til Fjordenes Tidende (krever innlogging).
Bakgrunn: Ordføraren trur bygda vil klare seg godt utan ambulansetilbodet dei har i dag
Mer: Plan for ambulanasetenesta i Helse Førde er klar – det er ikkje realistisk å nå alle innanfor responstida
Siste: – Ei slik teneste kan aldri bli hundre prosent perfekt
– Som de to fastlegene i ytre Bremanger, er vi blitt kontaktet av folk, spesielt de som er eldre og kronisk syke om den nye ambulanseplanen. Folk er svært bekymret for denne planen, forteller legene.
Folk etterspør legenes mening, og til Fjordenes Tidende forteller de at de er spesielt rystet over uttalelser avtroppende ordfører Audun Åge Røys (H) ga til NRK for noen dager siden.
Røys mente det nye tilbudet med en fast ambulansearbeider med kroppskamera i tospann med en kommunalt ansatt kunne bli en bedre tjeneste enn nåværende ambulansetjeneste i ytre. Per i dag har kommunen egen døgnambulanse stasjonert i ytre.
– I utgangspunktet blir vi alltid bekymret når det er snakk om nedskjæringer og å ta vekk tilbud. Men jeg tenker det kan bli en god ordning og kanskje til og med bedre enn i dag, sa Bremanger-ordføreren til NRK.
– Som direkte berørte leger i ytre Bremanger er vi rystet over disse uttalelsene. De kommer fra en person som i alle disse årene vært vitne til viktigheten av alltid å ha tilgang til akutt beredskap med rutinert ambulansepersonell tilstede når det skjer akutte livstruende tilstander i et isolert distrikt. Spesielt når det er dårlig vær og stengte veger, sier legene.
De lurer på om avtroppende ordfører vet at de ofte blir direkte kontaktet av AMK for å rykke ut til en pasient med behov for akutt medisinsk hjelp, og at de av og til må gjøre dette alene da ambulansen er ute på oppdrag.

Tredje gang de kjemper for ambulansen

Dette er ikke første gangen legene tar bladet fra munnen når det gjelder beredskap og ambulanse.
– Vi har to ganger før vært i mediene om akkurat samme sak. Den gangen hadde også Helse Førde planer om å legge ned ambulansetjenesten i ytre Bremanger. Heldigvis måtte de snu etter press fra befolkningen.
Nå står de her for tredje gang, og forteller at det etter deres mening er uforsvarlig å endre på dagens ambulansetilbud.
Les mer om saken hos Fjordenes Tidende (krever innlogging)