Hopp til hovedinnhold
Tom båre. Foto: Therese B. Kirkesæther


Etterlot pasient (37) med brystsmerter hjemme – fikk hjertestans neste dag

Ambulansepersonellet skal ha konkludert med at pasienten hadde luftsmerter. Dagen etter døde John (37) av hjertesvikt.

Midt på natta rykket ambulansen ut etter at John Christensen (37) ba om hjelp fordi han trodde han var alvorlig syk.

– Det er uforståelig for oss at han ikke ble tatt med til sykehuset, sier mor Ann Britt Christensen, til Adressa (krever innlogging).

Torsdag 18. februar døde John Christensen i sitt eget hjem på Støren i Trøndelag.

Nå har søsteren Madeleine Christensen på vegne av familien klaget til ambulansetjenesten og Statsforvalteren i Trøndelag på helsehjelpen broren fikk natta før han døde.

Det har ført til at Statsforvalteren har åpnet tilsyn i saken.

Dette er en spesiell sak, hvor en ung mann er død. Vi ønsker å se nærmere på om han har fått forsvarlig helsehjelp.

På bakgrunn av de opplysningene vi har fått, har vi derfor opprettet en tilsynssak, sier Hilde Bøgseth, seksjonsleder i helse og omsorgsavdelingen hos Statsforvalteren i Trøndelag.

Våknet til melding

– Jeg er nesten helt sikker på at hvis de hadde tatt ham med på sykehus, så hadde de funnet ut av dette. Hvis han hadde fått hjelp, tror jeg John hadde vært i live i dag, sier Ann Britt (61).

Da hun sto opp denne torsdagen i februar, så hun at sønnen hadde sendt henne en melding klokken 03.15 på natta.

Jeg har opplevd kraftige smerter i bryst/hjertet/kjeve og armer i hele dag. Nå våknet jeg av at det var helt forferdelig og blek og klam. Ambulanse er på vei for å undersøke meg.

Da Ann Britt så meldingen, tenkte hun at sønnen var innlagt på St. Olav. Så ringte hun.

– John fortalte at ambulansen hadde vært der på natta, og at de hadde tatt EKG og målt blodtrykk. De hadde sagt at det var luftsmerter, og bedt han om å ta kontakt med fastlegen morgenen etter. Han sa det gikk bra, forteller moren.

Rykket ut to ganger på få timer

Neste dag skal John ha fått et nytt anfall mens han var på telefonen med sin mor.

Hun ringte umiddelbart 113, ga dem telefonnummeret til John, og da hun ringte tilbake 20 minutter senere var ambulansen hos John for andre gang på få timer.

Senere på kvelden ble Ann Britt oppringt av en lege som fortalte at John hadde falt om utenfor baderomsdøra, og at ambulansepersonell hadde forsøkt gjenoppliving i 45 minutter. De hadde også tilkalt luftambulansen, men det var ikke mulig å redde John.

– John var dødssyk, men ble ikke trodd. Ambulansepersonell var der, men han fikk ikke nødvendig hjelp. Det gjør meg så innmari lei meg, sier Ann Britt.

Nå stiller familien spørsmål rundt hendelsen og rutinene i ambulansetjenesten. De ønsker å skape økt bevissthet, slik at hendelser som dette kan unngås i fremtiden.

– Tragisk utfall

– Dette er en sak med et tragisk utfall. Det er en alvorlig hendelse at en ung mann dør, og det er høyst forståelig at pårørende stiller spørsmål og lurer på hva helsetjenesten har gjort.

Det håper jeg vi skal få et godt bilde av, sier Kjetil Karlsen, klinikksjef for akutt- og mottaksmedisin ved St. Olav hospital.

I løpet av et par uker regner han med å kunne gi et svar til Statsforvalteren.

– Vi innhenter alle nødvendige journalopplysninger, vi snakker med involverte helsepersonell og vi går gjennom lydlogger mellom AMK-sentralen og helsepersonell. Vi skal også se på hendelsen i forhold til de prosedyrer vi har.